­ İMARET CAMİ HAZİRESİ | Kültür Portalı

İMARET CAMİ HAZİRESİ - Çankırı

Adı İMARET CAMİ HAZİRESİ
Mah. Köy - Mevkii Cumhuriyet Mah. İmaret Cami Yanı, Merkez
Adres Cumhuriyet Mah. İmaret Cami Yanı, Merkez / ÇANKIRI
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Çankırı Belediye Başkanlığı
Vakfiye -
Genel Tanım İmaret Cami’nin batısında bulunan hazire etrafı evlerle çevrilidir. İçinde on yedi adet mezar bulunmaktadır. Osmanlı Döneminde İsfendiyaroğulları Mezarlığı olarak kullanılmıştır. İçinde mermer ve Ildızım taşından yapılmış mezar taşları bulunmaktadır. Mermerden yapılmış mezar taşlarında rumi, palmet ve bitkisel süslemeler mevcuttur. Güneybatı köşesinde etrafı demir parmaklıklarla çevrili mezarın dönemin Çankırı Valisi İsfendiyaroğlu Kasım Beyin eşi Fatih Sultan Mehmet’in Halası&Çelebi Mehmetin kızı Sultan Hatun'un mezarı olduğu bilinmektedir. Bu mezarın baş ve ayak taşları Roma Döneminden kalmış sütunlar ile sağlamlaştırılmıştır. Hazire bakımlıdır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı İmaret Cami’nin batısında bulunan hazire etrafı evlerle çevrilidir. İçinde on yedi adet mezar bulunmaktadır. Osmanlı Döneminde İsfendiyaroğulları Mezarlığı olarak kullanılmıştır. İçinde mermer ve Ildızım taşından yapılmış mezar taşları bulunmaktadır. Mermerden yapılmış mezar taşlarında rumi, palmet ve bitkisel süslemeler mevcuttur. Güneybatı köşesinde etrafı demir parmaklıklarla çevrili mezarın dönemin Çankırı Valisi İsfendiyaroğlu Kasım Beyin eşi Fatih Sultan Mehmet’in Halası&Çelebi Mehmetin kızı Sultan Hatun'un mezarı olduğu bilinmektedir. Bu mezarın baş ve ayak taşları Roma Döneminden kalmış sütunlar ile sağlamlaştırılmıştır. Hazire bakımlıdır.
Orjinal Kullanım Mezar
Bugünkü Kullanımı Hazire
Önerilen Kullanım Hazire
Tescil Kararı 14.01.1992 - 2166

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2560    Eklenme Tarihi : 21 Mart 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 22 Mart 2013 Cuma