­ MARAN KALESİ | Kültür Portalı

Maran Kalesi - Adana

Adı Maran Kalesi
Mah. Köy - Mevkii Feke Mansurlu
Adres Feke Mansurlu Yolu 20 km si Feke / ADANA
Genel Tanım -
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Feke Mansurlu köyünün karayolunun 20 km sinde yer alır.Girişi güneybatı yönündedir.Kesme ve moloz taş örgüsünde sahip olan kale yapısında horosan harcı kullanılmıştır.Kuzeybatı güneydoğu doğrultusunda uzanan kalenin içerisinde askerli amaçlı mekanlarla birlikte su sarnıcı ve şapel yer almaktadır.Su sarnıcı giriş kapısının bitişinde kule burcu şeklinde dışarıya çıkıntılı olarak inşa edilmiştir.Şapel kalıntısı doğu batı yönündedir.Su sarnıcının güneydoğusunda birbiriyle bağlantılı 2 odadan oluşan üzerleri tonoz örtülü mekanlar yer almaktadır.Kalenin dış duvarları üzerinde 9 adet irili ufaklı burç tespit edilmiştir.Batı yönünde kalenin oturduğu tepe boyunca devam eden güçlü duvarlar doğu yönünde kayalık topoğrafyadan faydalanılarak sadece birkaç noktada kullanılmıştır.