­ KURUGÖL CAMİİ | Kültür Portalı

KURUGÖL CAMİİ - Nevşehir

Adı KURUGÖL CAMİİ
Mah. Köy - Mevkii Kurugöl
Adres Aşağı Camii Mevkii Kurugöl Köyü Acıgöl/NEVŞEHİR
Genel Tanım Kurugöl merkezinde, avlu içerisinde yer almaktadır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Kurugöl merkezinde, avlu içerisinde yer alan camii; yapılan onarım sonrasında tamamıyla yeni bir görünüme sahip olmuştur. Yörenin sarı taşlarıyla yakın bir dönemde kaplanan caminin kuzey ve doğu duvarlarına kaplama yapılmamıştır. Özgününde tüm yapıda örgü malzemesi olarak moloz taş kullanıldığı dikkati çeker. Yapının batısına eklenen yaklaşık kare planlı giriş bölümünden özgün olmayan basık kemerli kapı ile kuzey-güney doğrultusunda dikdörtgen planlı yapıya girilir. İki sıra ikişer paye ve güneydeki duvar payeleri üzerine atılan kemerlerle mihrap duvarına dikey, sivri tonoz örtülü üç sahına ayrılan yapının kuzeyinde oluşturulan ahşap ikinci kat kadınlar mahfili olarak kullanılmaktadır. Özgün girişin kuzeyde olduğu bilinen camiinin son cemaat yeri yapı içerisine alınarak harim genişletilmiş ve giriş batıya alınmıştır. Kırma çatı ile örtülü yapının batı cephesinde bugün mevcut olmayan özgün minareye çıkışı sağlayan merdivenler bulunmaktadır.
Tescil Kararı K.K.T.V.K.K. 21.09.1990/818