­ KUDRET KALESİ | Kültür Portalı

Kudret Kalesi - Sivas

Harita No K.38.d-1,K.37.c-2
Mah. Köy - Mevkii Osmandede Kartalkayası
Adres Gürün Osman Dede Köyü Kudret Kalesi
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Kültür Ve Turizm Bakanlığı
Vakfiye
Genel Tanım Gürün-Kayseri devlet yolunun yaklaşık 28. km’sinde, devlet yolu üzerinde bulunan Osman Dede Köyünün güneyinde, köyün karşısında yer alan terkedilmiş ağılların yanında başlayan ve bir kuru dere (1/25.000 ölçekli haritada karanlık dere olarak geçmektedir) yatağını takip eden patika yol ile yaklaşık bir saat süren yürüyüş mesafesi ile Kartalkaya mevkiine ulaşılmaktadır.Halk arasında Kudret kalesi veya Kartal Kalesi olarak adlandırılan yerleşim doğal bir tepe üzerinde olup, tepenin batı kısmı dik ve yüksek kayalıklardan oluşmaktadır. Yerleşimin kuzey ve batı kesimleri Karanlık Dere vadisi ile çevrilidir. Yerleşim yüzeyinde yapılan incelemede Kalkolitik, Eski Tunç Helenistik ve Roma dönemi seramik parçalarına rastlanmış olup savunması kolay ve su kaynağına sahip yerleşimin iskan dönemleri anlaşılmaktadır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Gürün-Kayseri devlet yolunun yaklaşık 28. km’sinde, devlet yolu üzerinde bulunan Osman Dede Köyünün güneyinde, köyün karşısında yer alan terkedilmiş ağılların yanında başlayan ve bir kuru dere (1/25.000 ölçekli haritada karanlık dere olarak geçmektedir) yatağını takip eden patika yol ile yaklaşık bir saat süren yürüyüş mesafesi ile Kartalkaya mevkiine ulaşılmaktadır.Halk arasında Kudret kalesi veya Kartal Kalesi olarak adlandırılan yerleşim doğal bir tepe üzerinde olup, tepenin batı kısmı dik ve yüksek kayalıklardan oluşmaktadır. Yerleşimin kuzey ve batı kesimleri Karanlık Dere vadisi ile çevrilidir. Yerleşim yüzeyinde yapılan incelemede Kalkolitik, Eski Tunç Helenistik ve Roma dönemi seramik parçalarına rastlanmış olup savunması kolay ve su kaynağına sahip yerleşimin iskan dönemleri anlaşılmaktadır.