­ KÜÇÜK KAPLICA HAMAMI | Kültür Portalı

Küçük Kaplıca Hamamı - Bolu

Adı Küçük Kaplıca Hamamı
Mah. Köy - Mevkii Karacasu
Adres Karacasu Beldesi BOLU
Yaptıran Kızıl Ahmet Paşa
Vakfiye
Genel Tanım Bolu İli, Merkez İlçe, Karacasu Beldesi, 2 pafta, 792 adada bulunmaktadır. İl merkezine 5 km uzaklıktaki Küçük Kaplıca Hamamı, iki katlı betonarme otelin ortasında yer almaktadır. Kitabesi olmayan hamamın kesin yapılış tarihi bilinmemektedir. Bolu Sancak Beyi Kızıl Ahmet Paşa’nın 15. yüzyıl ortalarında hamamı yaptırdığı ve M. 1510-1511 yılların da Ilıca (Musapaşa) Camii’ni yaptıran oğlu Musa Paşa’nın hamamı bugünkü şekline getirdiği sanılmaktadır. Hamam doğu batı yönünde dikdörtgene yakın ve tek hamam plan tipindedir. Dış beden duvarlarının moloz taştan yapıldığı anlaşılan hamamın bugün duvarları sıvalıdır. Doğudan batıya doğru sırasıyla soğukluk, ılıklık ve sıcaklık bölümlerinden oluşmaktadır. Soğukluk ve ılıklık bölümlerinin çokgen kasnağı olup, kubbe ile örtülüdür. Kubbelerin üzerinde aydınlatma pencereleri bulunmaktadır. Soğukluğun iki yanında beşik tonozlu eyvan vardır. Orta akstaki bir kapı ile ılıklık bölümüne geçilir. Ilıklığın kuzey duvarının batısında kaş kemerli kapıdan geçilen karşılıklı küçük hela ve temizlik bölümleri bulunmaktadır. Batı duvarının ortasında yer alan yuvarlak kemerli kapıdan sıcaklığa geçilmektedir. Sıcaklığın kubbesi diğer kubbelerden daha büyüktür ve geçişler pandantiflerle sağlanmıştır. Ilıklıkta olduğu gibi ortada, sekizgen planlı banyo havuzu yer almaktadır. Sıcaklığın kuzey duvarında beşik tonozlu küçük bir eyvan mevcuttur. Batıdaki büyük eyvanın iki yanındaki basık kemerli kapılardan köşe halvet hücrelerine geçilmektedir.
Ayrıntılı Tanımı -
Önerilen Kullanım
Tescil Kararı Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun 25.05.2007 tarih ve 549 (Karabük K.T.V.K.T.B.