­ KÖY ODASI | Kültür Portalı

KÖY ODASI - Sivas

Harita No --
Mah. Köy - Mevkii Eski Apardı Köyü, Köyiçi Mevkii
Adres Eski Apardı Köyü, Köyiçi Mevkii-SİVAS
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Mehmet GÜLER
Vakfiye
Genel Tanım Söz konusu taşınmaz Eski Apardı Köyü’nde, Köyiçi mevkiinde yer almaktadır. Tek katlı olan yapı çay taşlarından yapılmış olup, içten çamur sıvalı ve kireç badanalı, dıştan ise sıvasızdır. Üst örtüsü düz toprak damdır. Yapı yaklaşık 120 cm. genişliğinde bir koridorun iki yanında yer alan birer odadan ibarettir. Koridorun sağında yer alan ve konuk odası olarak adlandırılan oda evin esas özellik gösteren bölümüdür.
Yapılan Onarımlar --
Ayrıntılı Tanımı Konuk odası yaklaşık 7 m x 5.50 m. Boyutlarında olup, ahşap sütun ve korkuluklar, zemin döşemesinde malzeme/kot farklılıkları ve tavan bezemelerinin farklılıkları ile kendi içinde üç bölüme ayrılmıştır. Oda girişinde bulunan birinci bölümde sağda yorganlık, solda ise kahve sekisi yer almaktadır. Birinci bölümden sonra mekan 7 adet ahşap direk ve aralarında yer alan korkuluklarla 3.5 m ve 2 m genişliğinde iki bölüme ayrılmıştır. Bu iki bölümden geniş olanı odanın kuzey tarafında yer almakta olup, daha yaşlı konuklar için düzenlenmiştir. Odanın güneyinde bulunan diğer dar mekan ise yörede mum seki olarak adlandırılmakta olup, gençlerin oturması için ayrılmıştır. Konuk odası, güney duvarında simetrik olarak yerleştirilmiş iki adet şevli pencere ile aydınlatılmıştır. Pencereler arasında kıble yönünü göstermek amacıyla alçak kabartma olarak alçıdan yapılan palmet motifiyle bezeli yaşmak yer almaktadır. Ocak alt kısımda koç boynuzu şeklinde mermer taşlarla sınırlandırılmıştır. Odanın kuzey duvarında ahşap askılıklar vardır. Bunların üst kısmı da raf şeklinde düzenlenmiştir. Alt kısımları ise ahşap çıtalarla karelere bölünmüş ve oluşan kare panolar üzerinde kök boya ile ev, ağaç ve çeşitli bitkisel bezemeler yapılmıştır. Kuzey ve doğu duvarlarının kesiştiği köşede ahşap raf üzerine konulmuş yine ahşaptan yapılma, üzeri tavandaki motiflerin benzerleri ile bezenmiş ve kök boya ile boyanmış bir adet kamçılık yer almaktadır. Odadaki üç bölümden büyüklere ayrılmış olan kısmın üzerinde bitkisel motifli, kök boyalı, göbekli bir ahşap tavan yer almaktadır. Mumseki kısmında ise ortada kare bir pano içinde yine bitkisel motifli ve kök boyalı daire formlu bir göbek yer almakta olup, bu göbeğin doğu ve batısında kalan kısımlar ise çıtalı düz tavan şeklindedir.