­ KONUT (HAZERANLAR KONAĞI) | Kültür Portalı

Konut (Hazeranlar Konağı) - Amasya

Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Kültür ve Turizm Bakanlığı
Yaptıran Amasya Defterdarı Hasan Talat Paşa
Kitabe yok
Vakfiye yok
Genel Tanım Yeşilırmak kenarında tarihi sur duvarı üzerinde bodrum üzeri iki katlı olarak düzelenmiş olan geleneksel bir Osmanlı konutudur.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar Taşınmaz, önce 1980 yılında, daha sonra ise 1996 yılında onarıma alınmış ve 2001 yılında onarım ve teşhir tanzim işi bitirilmiştir.
Ayrıntılı Tanımı Yeşilırmak kenarında tarihi sur duvarı üzerinde bodrum üzeri iki kat olarak düzenlenmiş olan geleneksel bir Osmanlı konutudur. Taşınmaz, ahşap çatkı arası kerpiç dolgulu olarak düzenlenmiş olup, günümüzde müze ev olarak kullanılmaktadır. Konutun kuzey ve batı cephelerinde dışa taşıntı sağlanarak taşınmazda bir hareketlilik sağlanmıştır. Doğu cephesi dışında bütün cephelerinde üçlü gruplar halinde giyotin pencereler görülmektedir. Harem-selamlık tarzında düzenlenen konut orta sofalı plan tipinde inşa edilmiş olup iç döşemeleri ve teşhiri 19. yüzyıl Osmanlı zevkine göre düzenlenerek sergilenmiştir.
Yayın Dizini Muzaffer DOĞANBAŞ, Amasya Evleri Ankara-1996

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1324    Eklenme Tarihi : 30 Ocak 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 12 Mart 2013 Salı