­ KOİMESİS KİLİSESİ KALINTISI | Kültür Portalı

Koimesis Kilisesi Kalıntısı - Bursa

Mah. Köy - Mevkii Yeni Mahalle
Adres Yeni Mahalle Çelebi Sokak İznik/Bursa
Yaptıran Hyakinthas
Kültür Dönemi Doğu Roma
Vakfiye Var
Genel Tanım İznik’te Yalçın ve Yeni Mahalle sokaklarının kesim yerinde kilise sözcük anlamı ile (Meryem’in Ölümü) demek olan Koimesis kilisesi büyük olasılıkla 8.yy. başlarına tarihlenir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Bu tarihlendirmeye apsis ve bemadaki ilk figürlü mozaik parçalarından varılmaktadır. Kilise üç nefli, kubbeli bir bazilikadır. Batıda, yanlarda merdiven kuleleri ile sınırlandırılan narteksi; ortada üç nefli naos; doğuda bema, apsis ve pastoforium mekanlarından oluşmaktadır. Bema’nın iki yan duvarında ikişer melek figürü ellerinde labarum taşımaktaydı. Bunların alt kısmında “Gökler onunla kıvansın ve tüm melekler önünde huşu ile eğilsin” yazılıdı. Kilise zemini de mozaiklerle döşeli etrafı bordürle çevriliydi. Ayrıca mermer korkuluk levhaları, monogramlar,stilize bitki motifleri ile bezeliydi. Yapı son olarak 1922 yılında Türk Yunan Savaşı sırasında tahrip olmuş ve uzun yıllar boyunca yıkıntı halinde kalmıştır. 1912 yılında kilise de yapılan çalışmalarda Hyokinthos adını veren monoğramlar yalnız birer örnek halen kilise harebesindedir.
Orjinal Kullanım Kilise

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2130    Eklenme Tarihi : 24 Mayıs 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 05 Eylül 2014 Cuma