­ KOCA NAİP CAMİİ | Kültür Portalı

Koca Naip Camii - Bursa

Mah. Köy - Mevkii Kocanaip Mahallesi
Adres Kocanaip Mahallesi Bayır Sokak Osmangazi/Bursa
Yaptıran Koca Naip Mahmut
Yapım Tarihi 15. Yüzyıl
Vakfiye -
Genel Tanım Cami esas olarak tek kubbeli harım ve kuzey yönündeki son cemaat yeri olmak üzere iki kısımdan meydana gelmektedir. Asıl ibadet yeri 6,15 x 6,15 metre iç ölçülerinde kare plana sahip olup, beden duvarlarından kubbeye geçiş, üçgenlerle sağlanmıştır. 6,20 x 3,80 metre iç ölçülerindeki son cemaat yerinin yanları kapalı, ön yüzü ise kalkan duvarlıdır.
Yapılan Onarımlar 2005
Ayrıntılı Tanımı Kocanaip Mahallesi Bayır Sokak’ta bulunan cami, 16 yüzyılın ilk yarısında, Koca Naip Mahmut tarafından yaptırılmıştır. Bu şahıs Kavaklı Cami’ni de yaptırmıştır. Cami esas olarak tek kubbeli harım ve kuzey yönündeki son cemaat yeri olmak üzere iki kısımdan meydana gelmektedir. Asıl ibadet yeri 6,15 x 6,15 metre iç ölçülerinde kare plana sahip olup, beden duvarlarından kubbeye geçiş, üçgenlerle sağlanmıştır. 6,20 x 3,80 metre iç ölçülerindeki son cemaat yerinin yanları kapalı, ön yüzü ise kalkan duvarlıdır. Bursa’ya mahsus olan kalkan duvarlı camilerin ilk örneklerindendir. Yapı kesme taş ve tuğla ile inşa edilmiştir. Güneyinde bulunan minare tuğla gövdeli, tek şerefelidir. Caminin en önemli özelliklerinden birisi, küçük mescitlerde az rastlanan çinileridir. Ancak bu çinilerden günümüze sadece birkaç tanesi ulaşabilmiştir.Bahçesinde daha çok “Üç Hanım Kızlar Türbesi” olarak anılan Hanım Kızlar /Yılanlı Türbe bulunur.

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 3362    Eklenme Tarihi : 18 Şubat 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 09 Temmuz 2014 Çarşamba