­ KİLİTTAŞI KİLİSESİ | Kültür Portalı

KİLİTTAŞI KİLİSESİ - Kars

Adı KİLİTTAŞI KİLİSESİ
Mah. Köy - Mevkii KİLİTTAŞI KÖYÜ
Adres KARS/DİGOR
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş HAZİNE
Vakfiye
Genel Tanım Tek katlı olan kilisenin temel kısmı siyah bazalt taşından, üst kısımları kırmızı kesme taşından yapılmıştır.Yapının girişi güneydendir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Temel kısmı siyah bazalt taşından, üst kısımları kırmızı kesme taşından yapılmıştır.Yapının girişi güneydendir. Giriş kısmı sağır yuvarlak kemer içerisinde basık sivri kemerli bir kapıdır. Kapının sağında ve solunda birer pencere, girişin sağında ve solunda birer tane geometrik çerçeve içerisinde kabartma haç motifi vardır. Sağır kemerin üzerindeki kilit taşlarından üst ekinde haç, aşağındakinde kartallar ve kanatlı melek motifleri vardır. Avlu kısmı dikdörtgen planlıdır. Batı kısmında 3, kuzey kısmında ise 2 pencere bulunmaktadır. Avlunun kuzeydoğu köşesinde vaftiz nişi vardır. Doğu kısımda yuvarlak kemerli yarım kubbeli apsisi vardır. Kilit taşı üzerinde haç motifi vardır. Apsisin sağında ve solunda birer tane hücre vardır. Kuzeyden dışarıya açılan bir kapı ile hücreye daha sonra bir İslam mezarlığı yapılmıştır. Kilise dikdörtgen planlı olup, çatı kısmı olmayan kilisenin üzeri açıktır. Çatı kısmı beşik çatılıdır.