­ KIZILAY BİNASI (FATİH KULESİ) | Kültür Portalı

KIZILAY BİNASI (FATİH KULESİ) - Manisa

Yapım Tarihi 15.YY
Genel Tanım Osmanlı dönemi sarayına ait olan kule, kare planlı, kesme taş ve tuğla ile yapılmıştır.
Üst Yapı C
Dış Yapı C
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı 10 - 12 m. yüksekliğinde olması gereken kule, II. Murat Devri’ne ait Saray-ı Amire’nin bir bölümüdür. Üst kısımları, yıktırılıp, tadil edilmesi ve sıvanmasından sonra Cumhuriyetin ilk yıllarından beri Kızılay Binası olarak kullanılmaktadır. (Ana girişi güneyde bulunan yapı içten üç katlıdır. Yapının güney, kuzey, doğu cephelerinde dikdörtgen pencereler vardır. Asıl örgüsü taş ve tuğla olan yapı Cumhuriyet döneminde yapılan sıva ile dönem mimarisine uyumlu bir sade cephe kazandırılmıştır. Cumhuriyet mimarisinin genel özelliği olarak düz çatılıdır. Yapı, Fatih Sultan Mehmet döneminde Saray-ı Amire’ye eklenen parçalardan biridir. 1901-1902 yıllarında Saruhan Sancak Beyi Mustafa Galip Bey tarafından restore edilen kulenin çatısına II. Abdulhamit’in emriyle saat kulesi yerleştirilmiştir. İşgal yıllarında ahşap kısımları yanan kule Cumhuriyet devrinde yeniden onarılarak Kızılay Binası olarak kullanılmıştır.)