­ KIZ KALESİ | Kültür Portalı

Kız Kalesi - Iğdır

Adı Kız Kalesi
Harita No Doğubeyazıt İ.51.b.
Mah. Köy - Mevkii Yukarı Erhacı Köyü
Adres Yukarı Erhacı Köyü
Vakfiye
Genel Tanım Iğdır ili merkeze bağlı Yukarı Erhacı Köyünün güneyinde yer alan Kız kalesi. Oğlan kalesinin kuzeydoğusuna doğru devanı eden kayalığın üzerinde yer almakladır kak- olarak adlandırılmasına rağmen sur kalıntısı ve burç izine rastlanmamıştır
Yapılan Onarımlar onarım yapılmamıştır.
Ayrıntılı Tanımı Iğdır İli Merkeze bağlı Yukarı Erlıacı Köyü’nün güneyinde yer alan sıralı iki tepe üzerinde bölgede yaşayan halk tarafından Oğlan ve Kız Kalesi olarak adlandırılan yerleşim kalıntıları bulunmaktadır Kız Kalesi Oğlan Kalesinin kuzeydoğusuna doğru devam eden kayalığın üzerinde yer almaktadır kale olarak adlandırılmasına rağmen sur kalıntısı ve burç izine rastlanmamıştır Kız Kalesi daha küçük olup az sayıda ve devetüyü renginde seramik parçası ile işlenmiş obsidyen parçaları bulunmuştur. Kısmen ana kaya üzerinde düzeltilmiş alanlarda mevcuttur. Kız Kalesinin kuzeyinde günümüzde Garip Seyit Mezarı olarak bilinen kaya mezarı bulunmaktadır. Kaya Mezarının giriş kısmı kız kalesine doğru bakmakladır
Tescil Kararı Erzurum K.V.K.B.K ONAYI NO: 02/11/2006 ve 425 sayılı kararı