­ KIRKLAR MEZARLIĞI | Kültür Portalı

KIRKLAR MEZARLIĞI - Bitlis

Adı KIRKLAR MEZARLIĞI
Mah. Köy - Mevkii AHLAT-KIRKLAR MAHALLESİ
Adres KIRKLAR MAHALLESİ
Pafta K48.c.04.b
Vakfiye
Genel Tanım Kırklar Mahallesi'nde bulunan bu mezarlıktaki kabirlerin bir kısmı xııı-xıv.asırlara aittir. Bunlar da şahideli ve sandık şeklinde mezar kısmını ihtiva eden tiplerdir. Kitabeli ve sanatkar imzalı olmakla beraber küçük ölçüde ve kabaca işlenmişlerdir. Fakat sütun şeklindeki bir sanduka bu tipin Ahlat mezarlıklarında bulunanların en itinalarındandır. Bu mezarlıkta Orta Asya balballarını hatırlatan insan şeklinde arkaik şahideler mevcuttur. Bunlar yuvarlak ve ya köşeli bir baş ile omuz başları da belirtilen uzunca bir gövdeden ibaret taş bloklardır. Bunların dışında bu mezarlığın içinden getirililen hala Ahlat Müzesinde sergilenen Akkoyunlular dönemine ait Koç heykelinden mezar taşı bulunmaktadır.
Ayrıntılı Tanımı -
Orjinal Kullanım Mezar
Bugünkü Kullanımı Mezar
Önerilen Kullanım Mezar
Tescil Kararı G.E.E.A.Y.K 23.07.1981/A-3017

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1436    Eklenme Tarihi : 31 Mart 2013 Pazar    Güncellenme Tarihi : 20 Ağustos 2013 Salı