­ KHAMOSORİON TİPİ LAHİTLER | Kültür Portalı

Khamosorion Tipi Lahitler - Bilecik

Adı Khamosorion Tipi Lahitler
Harita No yok
Mah. Köy - Mevkii Kayabalı Köyü- Ulupınar Mevkii
Adres Söğüt/BİLECİK
Vakfiye
Genel Tanım Bilecik İli, Söğüt İlçesi, Kayabalı Köyü, Ulupınar Mevkii’nde, 269743- 4443825, 269739- 4443838, 269729- 4443840, 269724- 4443835, 269721- 4443827, 269731- 4443818, 269735- 4443818, 269742- 4443823, 269744- 4443829 koordinatları içerisinde yer alan kayaya oyulmuş (Khamosorion Tipi) lahitlerdir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Kayabalı Köyü içinden Ulupınar Mevkii’ne giden yolun 600 metresinde anayoldan 60 metre yukarıda (doğu), 5.80 x 7.80 metre ölçülerinde ana kaya kütlesi üzerinde yer alan iki adet Khamosorion Tipi lahitten oluşmaktadır. Kuzey – güney doğrultuda birbirine bitişik olan bu lahitlerden doğudaki 65x180 cm ölçülerinde kayaya oyulmuştur. Lahit kenarları 12 cm olup kapağın oturduğu oluk 10cm genişliğindedir. Kapağı günümüzde mevcut olmayan lahtin 140 cm güney ucunda mezar stelininin oturtulduğu bir yuva ve kanırtma kanalı bulunmaktadır. Batı kısımda yer alan lahit ise 80x186 cm ölçülerinde olup 12 cm kalınlığında kenara sahiptir. Kapağa ait izler görülmekte olup kapak günümüzde mevcut değildir.