­ KERİM PAŞA TABYA | Kültür Portalı

KERİM PAŞA TABYA - Kars

Adı KERİM PAŞA TABYA
Mah. Köy - Mevkii ATATÜRK MAH.
Adres Merkez / KARS
Yapım Tarihi 19.yy
Vakfiye
Genel Tanım Bastion (Atnalı) şeklindeki tabya istihkâmı kapalı kışla şeklindedir. İçerisinde mazgallı bir sığınak olup, etrafı hendekle çevrilidir. Kışla binası ve sığınağın demir mazgalları ile kapısı sağlam durumdadır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı 1854 tarihinde Kerim Paşa tarafından yaptırılmıştır. Tabyanın kuzey cephesi Kars çayının aktığı Dereiçi mevkiindeki vadi ile sınırlandırılmıştır. Kışla binasının kuzeydoğusunda sonradan yapılmış bir makinalı tüfek mevzisi bulunmaktadır. Giriş cephesi kuzeyde olan tabya atnalı şeklinde çevrilen toprak mevziler ile mevzii içerisindeki hilal şeklinde bir kışla binasından oluşmaktadır. Hilal şeklindeki kışla binasının üzeri ayrıca 1 metre kalınlıkta toprakla örtülüdür. Tabya binası düzgün kesme bazalt taşından bordür süslemeli olarak yapılmış olup, cephe duvarları günümüze oldukça sağlam bir şekilde ulaşmıştır. Kerim Paşa Tabya Kars Kalesini doğu istikametinden korumak amacıyla yapılmış kaleye en yakın tabyadır.

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1239    Eklenme Tarihi : 15 Nisan 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 07 Mayıs 2014 Çarşamba