­ KERİM ÇAVUŞ CAMİİ | Kültür Portalı

KERİM ÇAVUŞ CAMİİ - Sivas

Yaptıran ---
Yapan ---
Kitabe Yok
Vakfiye Yok
Genel Tanım Sivas Kaleardı Mahallesi’nde, 3. derece arkeolojik sit alanı içerisinde, mahalle mescidi tarzında, kare planlı, kırma çatılı ve üzeri Marsilya tipi kiremitle örtülü bir camiidir.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar 1990 yılında minaresi yenilenmiş ve çeşitli dönemlerde eklentiler yapılarak genişletilmiştir. 2008 yılında yapılan onarımında duvarlar güçlendirilmiş, özgün taş duvarlar ortaya çıkarılmış, çatı ve ahşap tavan yenilenmiştir
Ayrıntılı Tanımı Osmanlılar döneminde mahalle mescidi tarzında yapılan cami kare planlı kırma çatılı üzeri Marsilya tipi kiremit ile örtülmüştür. Eğimli bir alan üzerine inşa edilen camiinin kuzey ve güney cephesi arasında eğimden dolayı kot farkı meydana gelmiştir. Temelde yontulmuş taş, beden duvarlarında moloz taş kullanılarak inşa edilmiştir. Günümüze kadar çeşitli dönemlerde onarım geçirmiş olan camiinin beden duvarları iç ve dıştan beton sıva ile sıvanmıştır. Kuzey tarafta yer alan giriş kapısından sonra iki bölüme ayrılmış kapalı bir alan mevcuttur. Bu bölüm iki katlı olarak yapılmış olup, batı yönündeki bir merdivenle ikinci kata çıkılır. Oradan da kadınlar mahfiline ulaşılır. Camii kuzey güney yönde üç ahşap direkle dört sahına ayrılmış olup mihraba dik uzanan sahınlar arasında paralellik olmamakla birlikte, batı tarafın genişletildiği görülür. Bu taraftaki ahşap direğin diğer direklerden farklı formda yapılması, camii içinin simetrik olmamasından kaynaklanmaktadır.
Yayın Dizini ---
Ekler ---