­ KEMANKEŞ MUSTAFA PAŞA CAMİİ VE HAMAMI | Kültür Portalı

KEMANKEŞ MUSTAFA PAŞA CAMİİ VE HAMAMI - Sivas

Harita No --
Mah. Köy - Mevkii İlçe Merkezi
Adres İlçe Merkezi-Yıldızeli
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Vakıflar Bölge Müdürlüğü
Vakfiye
Genel Tanım Cami; bugünkü Yıldızeli Hükümet Konağı’nın hemen arkasındadır. Cami yanında bugün sadece temelleri kalan Yenihan görülmektedir. Temel araları yeşillikle kaplanmıştır. Bunun yanında bir hamam bulunmaktadır.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar 2005–2006 yıllarında yapılan onarımda sıva raspası yapılmış, çatı örtüsü yenilenmiş, kapı pencere doğramaları yenilenerek, çevre düzenlemesi yapılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Cami; bugünkü Yıldızeli Hükümet Konağı’nın hemen arkasındadır. Cami yanında bugün sadece temelleri kalan Yenihan görülmektedir. Temel araları yeşillikle kaplanmıştır. Bunun yanında bir hamam bulunmaktadır. Yıldızeli Kemankeş Kara Mustafa Paşa Camii; Yıldızeli Hanı (Yeni Han 40 sene önce yıkılmış) ve hamam bir külliye halinde Yıldızeli ilçe merkezindedir. Kara Mustafa Paşa Camii; kare planlı, son cemaat yeri ile aynı büyüklükte cami girişi kesme taştan, kemerli, işlemesiz sade bir incelikle yapılmış. Cami içi çatısı yuvarlak kerestelerin yan yana getirilmesi ile oluşmuş (19 adet) böylece üç bölümden meydana geliyor, bunları süslemeli iki büyük silme taşıyor. Bunlarda iki fil ayağına oturtulmuş, fil ayağı taş kaplamalı. Mihrap yönünde altlı üstlü iki simetrik pencere batı duvarında iki, doğu duvarında üstte ve altta üçer pencereden cami ışıklanıyor. Sekizgen mihrap merkezle kaplanmış, mihrap üstünde oval bir pencere bulunuyor. Giriş kapısı yanında iki pencereden son cemaat yeri aydınlanıyor, duvar kalınlığı 120 cm. Caminin bir de mavili var. Cami ve minaresi sağlam, cami minaresi tek şerefeli kırmızı kesme taştan yapılmıştır. Cami çatısı sonradan saçla kapatılmıştır.