­ KEÇİVAN KALESİ | Kültür Portalı

KEÇİVAN KALESİ - Kars

Adı KEÇİVAN KALESİ
Mah. Köy - Mevkii TUNÇKAYA KÖYÜ
Adres KARS/KAĞIZMAN
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş HAZİNE
Vakfiye
Genel Tanım Genel görünümü ile fazla tahrip olduğu anlaşılan dış kale giriş kapısının her iki kenarında yarım dairevi iki büyük kule dışarıya taşkın bir şekilde sarp kayalıklar üzerinde güney istikamette bir uzantı gösterir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Genel görünümü ile fazla tahrip olduğu anlaşılan dış kale giriş kapısının her iki kenarında yarım dairevi iki büyük kule dışarıya taşkın bir şekilde sarp kayalıklar üzerinde güney istikamette bir uzantı gösterir.Arazinin konumuna uygun olarak inşa edilen ve yükseklikleri 6 metreyi aşan surlarla paralel uzanan destekleme kulelerine her 50 m aralıklarla rastlamak mümkündür.Kuleler yarım silindirik bir yapıya sahip olup,yer yer dikdörtgen yapıda inşa edilenlere rastlamak mümkündür. Bu uç kısımda ayrı bir mimari yapıya sahip olan dikdörtgen planlı bir kilise mevcuttur.Yazılı kaynaklarda Osmanlı İmparatorluğu döneminde yeniden onarım gördüğü anlaşılan kalenin içerisinde kare planlı birde cami mevcut olup, fazlaca tahrip olduğundan günümüzde kullanılmamaktadır.Kalenin güney ucunda yer alan kilisenin inşa tarzı ile farklı bir mimari gösterdiği anlaşılmaktadır.Tüf taşından bazilika planlı olarak yapılan kilisenin dış cephesindeki süslemelerin büyük bir kısmı tahrip olmuş vaziyettedir.Bizans dönemine ait olan kilisenin etrafında da tahrip olmuş duvar kalıntıları bulunmaktadır.Bölgede bulunan Karakale ile aynı özelliklere sahip olan ve kaleden daha sağlam bir vaziyette ayakta duran Keçivan Kalesi tipik bir Selçuklu eseridir.