­ KAYADİBİ ÇEŞMESİ | Kültür Portalı

KAYADİBİ ÇEŞMESİ - Afyonkarahisar

Mah. Köy - Mevkii Karamanoğlu Mahallesi
Adres Karamanoğlu Mahallesi Karamanoğlu Sokak MERKEZ/AFYONKARAHİSAR
Kitabe Yok
Vakfiye Yok
Genel Tanım Karamanoğlu Mahallesi, Karamanoğlu sokak üzerinde bulunur. Düzgün kesme taş kaplı, yuvarlak silme kemerlidir. Deposu arkadadır. Yazıtı yoktur.
Yapılan Onarımlar Mahalleli tarafından, çeşitli zamanlarda onarımının yapıldığı söylenmektedir.
Ayrıntılı Tanımı Cephe doğuya yönelik, 57 ve 59 nolu evler arasında bulunur. Cephe tümüyle düzgün kesme taş kaplı, prizmal bir yapıdır. Yuvarlak silme kemerlidir. Musluk, 0,30 m. derinliğindeki niş içinde altta bulunur. Üst örtü betondandır. Öne doğru sundurma şeklinde gölgelik verilmiştir. Çeşme cephesinin arkasında yer alan ve kullanılmayan deponun üst kısmı içten beşik tonoz biçimindedir. Alt duvarları ise kesme taş örgülüdür. Çeşmenin batı duvarı, (Depo arka duvarı) Üstte irili ufaklı taş örgülüdür ve harap bir durumdadır. Şimdi kapaksız olan, niş içindeki mahzen penceresinden, deponun iç kısmını görmek mümkün olur. Çeşme cephesinin boyu 2,38 m ,eni 2,95 m.dir. Cephe yanlarında, çıkıntı yapan sekiler bulunur. Kullanılmakta olan çeşmenin yazıtı olmadığından yapım tarihi belli değildir. Yapısal özelliği nedeniyle eski bir çeşmedir. Korunması yararlı olur. ÇEVRESEL YAPILANMA ÖNERİSİ; Yürürlükte olan Afyon İl İmar planına göre, Anıtın bulunduğu ada da bitişik nizamda iki kat inşaat ruhsatı verilmektedir. Anıta zarar vermemek ve aykırı düşmemek koşulu ile Müze denetiminde bitişik nizamda iki kat yapılanma izni verilmesi kanımızca uygundur.
Orjinal Kullanım Çeşme
Bugünkü Kullanımı Çeşme
Önerilen Kullanım Çeşme
Tescil Kararı GEEAYK A-2314 11.07.1980
Ekler Rapor,Fotoğraf,Kroki

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 3300    Eklenme Tarihi : 14 Mart 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 11 Mayıs 2016 Çarşamba