­ KAVAKLI (PEYGAMBER) CAMİİ | Kültür Portalı

Kavaklı (Peygamber) Camii - Isparta

Mah. Köy - Mevkii Çelebiler Mahallesi
Adres Çelebiler Mahallesi ISPARTA
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Vakıf
Yapım Tarihi H. 1197, M. 1782
Vakfiye
Genel Tanım Kesme taştan kare planlı inşa edilen caminin üstü kırma çatı ile örtülüdür. Tek minarelidir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Kuzey girişindeki kitabesinden H.1197 ( M. 1782-83 ) tarihinde inşa edildiği anlaşılan caminin, bu tarihten önce aynı yerde Kadı Mescidi adında harap bir mescidin bulunduğu ve bunun yıkılarak yerine bugünkü caminin yapıldığı söylenmektedir. Kare planlı, ahşap tavanlı ve üstten kırma çatıyla örtülü caminin kuzeyinde son cemaat yeri, kuzeybatı köşesinde bir minaresi vardır. Cami, 1831-32, 1878, 1886-87, 1914, 1950 yıllarında onarım görmüştür. Caminin doğu cephesinde altta üç üstte dört, batı cephesinde altta üç üstte beş, güney cephesinde ise altta üç, üstte dört pencere açıklığı ile doğu ve batı cephelerinde birer tali giriş açıklığı yer almaktadır. Açıklıkların tamamı taş söveli ve sivri kemerlidir. Batı cephesinin kuzey ucunda yer alan iki şerefeli minaresi kare kaide üzerinde yükselmektedir. Köşeleri pahlı pabuçla geçilen gövdenin şerefe altları mukarnaslıdır. Kare şeklindeki turkuvaz çini plakaları birbirleriyle köşelerinden birleştirmek suretiyle oluşturulan birer süsleme şeridi gövdede yer alan taş bilezikleri alttan ve üstten sınırlandırmaktadır. Ayrıca peteğin külahla birleştiği kesimde de yine turkuvaz çini plakalar göze çarpar. Ancak burada köşelerinden birleştirilmiş çini plakalar ikili gruplar halinde bağımsız bir süsleme şeridi oluşturmuştur. Minare pabucundaki kitabede ” Nuri Hamamcıoğlu Yadigarı 1950” yazmaktadır. Harimin son cemaat yerine bakan cephesinde üstte beş, altta dört olmak üzere dokuz adet sivri kemerli pencere açıklığı ile ana eksende giriş kapısı yer alır. Ayrıca mukarnas kavsaralı birer mihrabiye ile bunların çevresinde yoğunlaşan pencere açıklıklarının aralarında ve minare kapısının üstünde de yer alan XVIII. Yüzyıl Kütahya Çinileri bu cephedeki önemli süslemeyi oluşturur. Ayrıca duvar yüzeyinde geometrik ve bitkisel süslemeli devşirme taş panolar görülmektedir. Harim içi ahşap direklerle üç sahna ayrılmıştır. Orta sahın iki yandakilere göre daha geniştir. Kadınlar mahfilinden sonra gelen kısım ahşaptan tekne tavandır. Harim içini aydınlatan dıştan sivri kemerli pencere açıklıkları içten yuvarlak kemerlidir. Üst pencere açıklıkları arasında kalan yüzeylerde yuvarlak madalyonlar içinde yazılar yer almaktadır. Kadınlar mahfilinin bulunduğu bölümdekiler hariç, harimdeki alt pencereler arasında kalan duvar yüzeyleri, mukarnas kavsaralı mihrap nişi ve kavsara köşelikleri Kütahya çinileriyle kaplanmıştır. XVIII. yüzyıla ait bu çiniler beyaz zemin üzerine mavi tonlarda çeşitli bitkisel kompozisyonlar içermektedir.
Önerilen Kullanım
Tescil Kararı G.M.E.E. A.Y.K.BŞK 13.05.1977 A-548 Sayılı kararı, Antalya K.T.V.K.B.K. 25.09.1990 901 Sayılı Kararı
Ekler Rapor, Fotograf, Harita