­ KASIMİYE MEDRESESİ | Kültür Portalı

Kasımiye Medresesi - Mardin

Adı Kasımiye Medresesi
Envanter No .
Harita No .
Adres Medrese Mahallesinde şehrin güneybatısında yeniyolun güneyinde yer alır.
Vakfiye
Genel Tanım Açık avlu etrafında sıralı mekanlardan oluşan bir plana sahiptir. Cami türbe ve medrese ile birlikte külliye şeklinde kuzey doğu ve batı cepheleri zemin+1 katlı güneyi ise tek katlı olarak inşa edilmiştir.
Yapılan Onarımlar 2007 Mart ayı itibariyle restorasyonu yapılmaktadır.
Ayrıntılı Tanımı Güneyde ovaya bakan anıtsal taç kapıdan üzeri kubbeli ve beşik tonozlu bir giriş koridorundan büyük kare bir avluya ulaşılmaktadır. Yapının ortasında yer alan avlunun dört tarafı sivri kemerli revaklar ile çevrilmiştir.Kuzey- doğu ve batıdaki revakların arkasında mekanlar yer almaktadır.Kuzey cephede ortada sivri kemerli selsebilli eyvan bulunmaktadır. Selsebilin suyu avluda yer alan havuza akmaktadır. Cami kısmı yapının batısında yer almaktadır. Üzeri kubbeli kare bir mekan ile yanlardaki beşik tonozlu mekanlardan meydana gelmektedir. Medrese kısmı cami ile aynı portale sahip olmakla birlikte bir bakıma bağlantısız bir duruma da sahiptir.Yapının mekanının üst örtüleri tonoz ile örtülmüş olup medrese medrese cami ve türbe mekanlarının mihrap çevreleri ile kapı iç tarafları mukarnaslı nişler ile yumuşatılmıştır. Gerek portallerin gerek tonozların ve gerekse kapılarla mekanların değişik ve birbirine yakın süslemeleri dikkat çekici olmakla birlikte dilimli kubbe ve dilimli kubbe ile sonuçlanan duvar payandaları Mardin Bölgesi'ne özgü bir hareketlendirme unsurudur. Yapının üst katında plan kendini tekrarlamaktadır.
Bugünkü Kullanımı Müze