­ KAŞ CAMİİ (KAVAKLI CAMİİ) | Kültür Portalı

Kaş Camii (Kavaklı Camii) - Isparta

Harita No AFYON-L26-a3
Mah. Köy - Mevkii Kaş Camii Mahallesi
Adres Hacıkadın Sokak No:1 / Yalvaç
Yaptıran Kasımoğlu Hacı Mehmet
Vakfiye
Genel Tanım Isparta İli, Yalvaç İlçesi, Kaş Yukarı (Kaş Cami Mahallesi) mahallesinde tapuda 16 pafta, 106 ada, 1 parsel no ile avlulu kargir camii olarak Vakıflar Genel Müdürlüğü üzerine tescillidir.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar Daha önceki yıllarda camii esaslı bir onarım geçirmiş olmalı, belki öndeki 1950 tarihi onu göstermektedir. 2005 yılında minaresinin onarımı yapılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Camii bir bahçe içinde beden duvarları devşirme blok taş temel üzeri, ocak taşlarından yapılmış olup, üzeri kırma çatıdır. Marsilya kiremit örtülüdür. Kubbe, çatı içerisinde düz tavan ortasında derinliği fazla değildir. Kubbe tavan üzerine oturmaktadır bu da iç örtünün betonarme olduğunu göstermektedir. Ancak bu geç devirlerde yapılmış olmalı, bugünkü tavan beton üzeri sıvalı ve boyalıdır. Camiin harim kısmı ile son cemaat yeri camekanla bölünmüştür. Asma kat ahşaptır. Minber ahşap, mihrap beton kabartmalıdır. Vaiz kürsüsü yoktur. Aydınlatma altta ve üstte iki sıra düz pencerelerledir. Isıtma kaloriferlidir. Camiin tabanı ahşaptır. İç etekleri lambiri ile kaplıdır. Üst kata çıkış içten ve dıştan sağlanmıştır. Minaresi taş pabuç üzeri tuğladan çinko külahlı, camiye bitişiktir. Bahçesinde ilave kurs binası vardır. Abdest alma yeri bu yapıya bitişik yapılmıştır. CAMİİN KİTABESİ : Sahibül hayrat, Kasımoğlu El Hacı Muhammet (Mehmet ),Tarih-i Cami (Camiin tarihi) 1185, MİNARENİN KİTABESİ : Maşaallah, Sahibül hayrat, Mustafa Ali Zade Muhammet (Mehmet), Ağa ruh( i ) çün fatiha,sene 1190, (Maşaallah hayrat sahibi Mustafa Ali oğlu Mehmet Ağa ruhuna fatiha)
Önerilen Kullanım
Tescil Kararı ANTALYA KÜL. VE TAB. VAR. BÖL. KOR. KUR.NUN 22.02.2008 Tarih ve 2225 Say. Kar. Tescilinin Devamına
Ekler Rapor, Fotoğraf, Kroki, Kitabe