­ KARAOSMANOĞLU HÜSEYİNAĞA KÜTÜPHANESİ | Kültür Portalı

KARAOSMANOĞLU HÜSEYİNAĞA KÜTÜPHANESİ - Manisa

Adı KARAOSMANOĞLU HÜSEYİNAĞA KÜTÜPHANESİ
Mah. Köy - Mevkii Saruhan Bey Mahallesi
Adres Murat Caddesi
Yaptıran Karaosmanoğlu Hüseyin Ağa
Vakfiye
Genel Tanım Karaosmanoğlu Hüseyin Ağa tarafından 1221 - 1806 yılında yaptırılan kütüphane, Muradiye Cami ile Muradiye Medresesi arasında yer alan küçük bir mekandır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Sekizgen gövdeli zemin planına sahiptir.tek odadan oluşan, kubbeli bir yapıdır. Giriş, iki bağımsız ikisi ana duvar içinde bulunan ayaklar üzerine oturan yuvarlak kemerli çapraz tonoz ile sağlanmıştır. Her cephede taş söveli dörtgen pencere ve bunun üzerinde sivri kemerli bir pencere açıklığı daha bulunmaktadır. Yapının kubbesine çokgen bir kasnakla geçilir. Kubbeyi kiremit örtü kapatır. Yapının içten görünüşünde kubbeye geçiş köşe bingileri ile sağlanmıştır. Süsleme taş ve tuğlanın dekoratif kullanımı ile sağlanmıştır. Yapının genel malzemesi taş ve tuğladır. Mimar Sinan Çocuk Kütüphanesi olarak kullanılmaktadır
Tescil Kararı İzmir 1 Nolu KTVKK 02.06.1988/348