­ KAFKAS CEPHESİ HARP TARİHİ MÜZESİ (KANLI TABYA) | Kültür Portalı

KAFKAS CEPHESİ HARP TARİHİ MÜZESİ (KANLI TABYA) - Kars

Mah. Köy - Mevkii BÜLBÜL MAH.
Adres Merkez / KARS
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş MÜZE MÜDÜRLÜĞÜ
Yapım Tarihi 18.yy
Vakfiye
Genel Tanım Şehri güneyden gelebilecek İran saldırılarına karşı savunmak amacıyla yaptırılmıştır. Savunma merkezi ve tahkimatı daha sonra 1805-1806 yıllarında Sultan III.SELİM döneminde güçlendirilerek bugünkü kışla binası da yine bu dönemde inşa ettirilmiştir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı 1734-1739 tarihleri arasında Padişah I.MAHMUD döneminde şehri güneyden gelebilecek İran saldırılarına karşı savunmak amacıyla yaptırılmıştır. Savunma merkezi ve tahkimatı daha sonra 1805-1806 yıllarında Sultan III.SELİM döneminde güçlendirilerek bugünkü kışla binası da yine bu dönemde inşa ettirilmiştir. Yaklaşık 500 askeri ( bir tabur ) barındırabilecek kapasitesi bulunan Tabya özellikle 1827-1828 Osmanlı-Rus savaşında çok çetin çarpışmalara sahne olmuş, Tabyanın adı Büyük Tabya iken halk tarafından Kanlı Tabya olarak anılmaya başlanmıştır. Kanlı Tabya istihkâmı “ Boynuz Tabya” şeklindeki asıl mevzilerle onun ilerisinde 500 metre batısında yapılan 2 adet savunma mevzisinden meydana gelmiştir. Kanlı Tabya 2012 - 2017 tarihleri arasında restore edilmiştir. 2017 yılında restorasyonu tamamlanarak bugünkü adıyla ''Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesi'' olarak hizmet vermeye devam etmektedir.
Orjinal Kullanım Askeri Alan
Bugünkü Kullanımı Müze
Önerilen Kullanım Müze

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 4805    Eklenme Tarihi : 15 Nisan 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 02 Nisan 2019 Salı