­ IV. SULTAN MURAT CAMİ | Kültür Portalı

IV. Sultan Murat Cami - Elazığ

Adı IV. Sultan Murat Cami
Mah. Köy - Mevkii Mollakendi Beldesi, Köyiçi Mevkii
Adres Mollakendi Beldesi/Elazığ
Yaptıran IV. Murat
Vakfiye
Genel Tanım Elazığ, Mollakendi Merkezinde ve Diyarbakır şosesi üzerindedir. Cami, bir ön cephe, giriş holü ve iç cemaat bölümünden oluşmaktadır. İç cemaat bölümünde kuzeyde ahşaptan üst cemaat bölümü güneyde ise ahşap-taş minber ve taş mihrap vardır. Dışta batı duvarına bitişik minaresi ve cami batısında Hz. Ahmedi Peykeri Türbesi ile H. 1277 tarihli “Kürt' Hüseyin Paşa” isminin Arapça yazıtlı olduğu sarıklı bir mezar taşı bulunmaktadır.
Rutubet 0
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Cami Elazığ 10 km kadar doğusunda bulunan Mollakendi Belediyesi merkezinde yer almaktadır. Yapı, kimi kaynaklara göre Revan kimi kaynaklara göre ise Bağdat seferi sonrasında IV. Murat tarafından Molla Ahmet Peykerci adına yaptırılmıştır. Dikdörtgen planlı olan cami tek kubbeli ve tek minarelidir. İç cemaat yeri ve son cemaat yeri olmak üzeri iki mekândan oluşmaktadır. Kuzey cephesinde bulunan son cemaat yeri üç adet sivri kemerle üç bölüme ayrılmış olup üzeri üç küçük kubbe ile örtülmüştür. Son cemaat yerinden kemerli bir kapı ile iç cemaat (harim, ana mekan) bölümüne girilmektedir. Bu mekân üzeri sekizgen köşeli bir kubbe ile örtülmüştür. Kubbeye geçiş tromplarla ile sağlanmıştır. Güney duvarında bulunan mihrap mukarnaslı olarak yapılmıştır. Ana gövdesi taştan korkulukları ahşaptan yapılmış mimberi mevcuttur. Mimberin alt kısmında, süsleme amaçlı yapılmış üç adet sivri kemerli niş bezemesi bulunmaktadır. Mimber ve mihrap yapı malzemesi olarak uygunluk göstermektedir. Caminin minaresi kesme taştan yapılmış olup batı duvarına bitişiktir. Türbe: Caminin hemen batısında yer alan türbe, sekizgen planlı olup sadece makam bölümünden oluşmaktadır. Üstü kubbeli olan türbenin onarım gördürdüğü anlaşılmaktadır. Yapının inşasında kesme, moloz taş ve tuğla kullanılmıştır. Çeşitli kaynaklarda bu değerli zatın ismiyle burada bir vakıf külliyesi bulunduğu, müştemilatı içerisinde medrese ve zaviye ile birlikte cami ve türbininde olduğu belirtilir. Bugün bunlardan sadece cami ve türbe ayaktadır.
Tescil Kararı KARAR TARİHİ: 02.10.1996 KARAR NO: 1848

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1775    Eklenme Tarihi : 18 Mart 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 23 Şubat 2024 Cuma