­ ILICA HAMAMI (TAŞKESTİ-MUDURNU) | Kültür Portalı

Ilıca Hamamı (Taşkesti-Mudurnu) - Bolu

Adı Ilıca Hamamı (Taşkesti-Mudurnu)
Mah. Köy - Mevkii Ilıca Köyü
Adres Ilıca Köyü MUDURNU/BOLU
Vakfiye
Genel Tanım Bolu İli, Mudurnu İlçesi, Taşkesti Beldesi, Ilıca Köyü, 101 ada, 277 parselde bulunmaktadır. Ilıca hamamı düz bir arazi üzerine yapılmış olup, üç tarafı açık, doğu cephesi toprak bir sete dayanmaktadır. Kuzey güney doğrultusunda yapılmış ve genel olarak dikdörtgen plandadır. Sarot Kaplıcası olarak da tanınan hamam; kuzeyde geç dönemde yapılmış üstü çatılı, zemin katı erkekler soyunmalığı, üst katı pansiyon olarak kullanılan betonarme binadan geçişi olan küçük tek hacim halindeki kubbeli erkekler bölümü ve güneyde sonradan eklenti olarak yapılmış iki kubbesi olan kadınlar kısmından oluşmaktadır. Yuvarlak kemerli kapı ile erkekler hamamına geçilmektedir. Kapı geçişinde kalın duvar görülmektedir. Bu bölüm tek hacimden oluşan erkekler kısmının sıcaklığıdır. Üzeri sıvalı olan hamamın duvarları muhtemelen moloz taş örgüdür. Hamamın dört iç duvarından kapının bulunduğu duvar ile doğu ve batı duvarları yuvarlak kemerli büyük nişler halinde, güney duvarı ise biraz daha derin eyvan tarzındadır. Merkezde üst örtü kubbe olup, köşelerde kubbeye geçişler pandantifle sağlanmıştır. Kubbe üzerinde tepe pencereleri vardır. Dıştan erkekler hamamı kare gövde üzerinde, çokgen alçak bir kasnak ve üstünde kubbeden oluşmaktadır. Pansiyon ve kadınlar bölümü arasında kalmış orijinal kaplıca hamamının (erkekler bölümü) kitabesi olmayıp, yapılış tarihi de bilinmemektedir. Osmanlı dönemindeki kaplıca hamamlarının küçük boyutlu basit bir örneğini gösteren yapının muhtemelen 15. - 16.yüzyıla ait olduğu düşünülmektedir.
Ayrıntılı Tanımı -
Revizyon
Görüntülenme Sayısı : 6892    Eklenme Tarihi : 21 Şubat 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 04 Mart 2013 Pazartesi