­ HÜNKAR KÖŞKÜ ÇEŞMESİ | Kültür Portalı

Hünkar Köşkü Çeşmesi - Bursa

Adı Hünkar Köşkü Çeşmesi
Mah. Köy - Mevkii Mollaarap Mahallesi
Adres Mollaarap Mahallesi Yıldırım/Bursa
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Hünkar Köşkü, Maksem Köprüsü’nün doğusunda ve köşke çıkan yolun sonundadır. Çeşme, büyük bir bahçe içersinde olan köşkün, girişinin tam karşısındadır. Çeşme, bahçenin güneyinde ve binaya giriş kapısının karşısındadır. Çeşmenin boyutları, 4 x 2,5 x 1,1 metredir. Bahçeden bir iki basamakla, iki tarafı setli yalağa çıkılır. Yalağın ortasında demir bir boru dik olarak durmaktadır. Hiç musluk olmadığına göre, Gümüş suyu buradan artezyen gibi akmakta idi. Çeşmenin aynası mermer çubuklarla çerçevelenmiş. Aynanın etrafı ve bütün alın, çepeçevre, zemini lacivert, mavi, kırmızı ve yeşil renkli, yaprak ve karanfilin birbirine geçme motiflerle bezeli bordür çini ile çevrelenmiştir. Ortasında zemin, açık sarı renktedir. Bu zemin üzerinde çeşitli çiçek (karafil, lale gibi) sapları birbirinin içinde geçerek yine lacivert, mavi, kırmızı ve yeşil renkli çiçeklerle Kütahya Çinisinin en güzel örneği ile çeşmenin alnı meydana gelmiştir. Tavan ahşaptan beyaz boyalı ve çıtalarla geometrik şekil verilmiştir. Sanki çatıyı, çeşmenin iki yanındaki kolonlarla dayalı merdiven korkuluğu şeklinde, iki şerli dört payanda tutmaktadır. Üstü ise kiremitle kaplıdır.
Orjinal Kullanım Çeşme
Bugünkü Kullanımı Çeşme