­ HULUSİ DENİZ KONUK ODASI | Kültür Portalı

HULUSİ DENİZ KONUK ODASI - Sivas

Adres Damlacık Köyü SİVAS
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Hulusi DENİZ
Yaptıran Türkmenoğlu Ahmet Bey
Yapım Tarihi 19. yy
Vakfiye
Genel Tanım Merkez ilçe, Damlacık Köyünde yer alan konuk odası tek kat ve düz dam olarak çay taşları ve beton harç kullanılarak inşa edilmiş olup dışı saman katkılı çamurla sıvanmıştır.
Yapılan Onarımlar Güney duvarı hasar gördüğü için sonradan onarılmıştır
Ayrıntılı Tanımı Köy içi mevkiinde yer alan konuk odası tek katlı, orta büyüklüktedir. Çay taşları ve beton harç kullanılarak inşa edilen yapının dışı saman katkılı çamurla sıvanmıştır. Düz damı toprak örtülüdür. Kuzey cephesi tek katlı, çağdaşı eski bir yapıya, doğu cephesi ise iki katlı modern, betonarme bir yapıya bitişik durumdadır. Güney cephenin sol kısmında bulunan ahşap, üzeri (Z) şeklinde kabaralı tek kanatlı kapı ile hole girilir. Hol, giriş kapısının üzerinde yer alan küçük kare pencere ile aydınlatılmaktadır. Holün tavanı ahşap merteklidir. Holün sağ tarafında bulunan ahşap tek kanatlı kapı ile konuk odasına girilmektedir. Girişin solunda ahşap, çift kanatlı yüklük dolabı yer almaktadır. Dolabın kapaklarına oyma ve boyama tekniği kullanılarak bezeme yapılmıştır. Kapakların ortasında merkezinde altı kollu yıldız bulunan birer adet rozet oyma tekniğiyle yapılmış, kırmızı ve yeşil renklerde kök boya ile boyanmıştır. Ayrıca iki kapağın arasında kalan alana biri kırmızı biri yeşil boyalı olmak üzere üstten aşağı doğru sıralanan altı adet kurt izi motifi yine oyma tekniği ile yapılmıştır.