­ HÜKÜMET KONAĞI | Kültür Portalı

HÜKÜMET KONAĞI - Sivas

Adres Hükümet Meydanı SİVAS
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Sahibi
Yaptıran Halil Rıfat Paşa
Yapan ---
Vakfiye Var
Genel Tanım 1884 yılında Halil Rıfat Paşa tarafından yaptırılan Hükümet konağı bu güne kadar aynı alanda hizmet vermiş olup tamamen kesme taştan yapılmıştır. Zemin+iki katlı olan bina bir balkonla süslenmiştir. Ön ve arka girişleri ikişer sütunla büyük kapılardan olmaktadır. Çeşitli tarihlerde onarılmış ve ilaveler yapılmış olan bina halen sağlam durumdadır.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar 1913 yılında üçüncü kat ilave edilirken birinci ve ikinci katlar onarım görmüş. 1964 yılında alt kat zemine beton döşenmiş bazı odalar tadilat görmüştür. Yapı 1975–81 yılları arasında yapılan büyük restorasyondan başka bir de 2005 yılı içerisinde restore edilmiştir. 2005 yılı restorasyonu daha çok yapının iç mekanı ile ilgilidir.
Ayrıntılı Tanımı “Yapı 1884 senesinde Sivas Valisi Halil Rıfat Paşa tarafından iki katlı ve 42 odalı olarak yaptırılmıştır. Zamanla ihtiyaçlara cevap veremediği için Vali Muammer Bey zamanında 1913 yılında 22 odalı üçüncü bir kat eklenmiştir. Simetrik olarak düzenlenen yapı, 20×50 m. ölçülerinde dikdörtgen planlıdır. Yapının kuzey ve güney cephelerinin ortaları dışarı taşırılmıştır. Yapı bodrum kat ile birlikte dört katlıdır. 1913 yılında yapıya ikinci katın eklenmesiyle dönem özelliği olarak uzun saçaklar, eli belindeler ve bir kırma çatı yapılmıştır. Yapının ön cephesi Hükümet Meydanı’na bakan güney cephesidir. 50,25 m. uzunluğun olan cephenin tam ortasındaki 7,40 m. ölçüsündeki bölüm 2,20 m. dışarı taşırılarak üçlü giriş oluşturulmuştur. Bu girişteki dört sütunun beden duvarında gömme sütun şeklinde karşılıkları vardır. Ana girişin üzerinde basık sivri kemer bulunmaktadır. Yanlardaki küçük aralıklar ise sivri kemerlerle geçilmiştir. Sütunlar silmeli başlıklara sahiptir. Girişin çıkıntısı birinci katta iç mekana dahil edilmiş, buradaki mekan genişletilmiştir. Sonradan yapılan ikinci katta ise bu bölüm balkon olarak düzenlenmiştir. Zemin kat ve birinci kat pencereleri dikdörtgen formlu olup, pencerelerin kenarlarına yapılan 0,25 m. enindeki niş kuşatma kemerleriyle cepheye hareketlilik kazandırılmıştır. İkinci katta da yine dikdörtgen pencereler vardır. Kat ayrım bölümlerine de birer silme yapılmıştır. Yapı yaklaşık 2 m. genişliğinde saçaklara sahiptir. Saçakların altına pencerelerin arasına gelecek şekilde eli belindeler düzenlenmiştir. Yapı yaklaşık 4 m. yüksekliğindeki kırma çatı ile örtülmüştür. Yapının ortasındaki dışarı taşırılan bölümlerin çatıları yan mekanların saçak seviyelerinden 1,80 m. yüksekte başlatılmış ve meyillerinin az verilmesiyle çatıların ana mahyaları yapının ortasında birleştirilmiştir. Çatı Marsilya tipi kiremit ile kaplanmıştır. Dikdörtgen planlı olan yapının ortasında yaklaşık 4 m. genişliğinde bir koridor vardır. Mekanlar, bu koridorun etrafında sıralanmıştır. Bodrum kat dış duvar kalınlığı 1.50 m. olan yapının iç duvarları tuğla olduğundan 0,20 m. olarak düzenlenmiştir. Bodrum katta toplam 23 oda bulunur. Bodrum kattan yapının batısındaki merdivenlerle zemin kata çıkılmaktadır. Zemin kattan itibaren ikinci kata hem yapının batısındaki merdivenlerden, hem de yapının kuzey cephesinin ortasındaki merdivenlerden çıkılabilmektedir. Zemin kat 1,20 m. duvar kalınlığına sahiptir. Bu katta toplam 13 oda bulunur. Birinci katın 0,80 m. duvar kalınlığı vardır. Ortadaki koridorun etrafına toplam 14 oda sıralanmıştır. İkinci kat 0,35 m. duvar kalınlığına sahiptir. Bu katta da yine koridor etrafında toplam 15 oda düzenlenmiştir. Sivas Hükümet Konağı genel olarak sade bir düzenlemeye sahiptir. Dışarı taşırılan giriş bölümleri, pencerelerin üzerlerindeki yarım daire kemerlerle sivri kemerler ve kat ayrımlarındaki silmeler, uzun ahşap saçaklar ve eli belindeler cepheleri hareketli gösteren uygulamalardır. Sivas Hükümet Konağı’nda Ampir Üslup özelliği olan üçlü giriş uygulaması vardır. Yapı sonradan yapılan ikinci kattaki saçaklar ve eli belindeler ile Milli Mimarlık özelliklerini de bünyesinde barındırmaktadır. Oldukça sağlam ve kullanılabilir olan yapı günümüzde hala Hükümet Konağı olarak kullanılmaktadır. “ (Mustafa Bulut, “Sivas’taki Geç Dönem Osmanlı Kamu Yapıları”, Osmanlılar Döneminde Sivas Sempozyumu Bildirileri, Sivas 2007, s. 26-29.)
Orjinal Kullanım Konak
Bugünkü Kullanımı Konak