­ HÜKÜMET KONAĞI SEYHAN KAYMAKAMLIĞI | Kültür Portalı

Hükümet Konağı Seyhan Kaymakamlığı - Adana

Adı Hükümet Konağı Seyhan Kaymakamlığı
Harita No 16 N IV
Mah. Köy - Mevkii Türkocağı Mahallesi
Adres Türkocağı Mahallesi Depboy Caddesi Seyhan
Vakfiye
Genel Tanım ...Valilik Binası olarak kullanılan taşınmaz bodrum artı 3 kat olarak yığma yapım tekniğinde inşa edilmiştir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Yapı Sultan II.Abdulhamit Dönemi'nde Adana Valisi Süleyman Bahri Paşa tarafından yaptırılmıştır.Yapının tarihi ile ilgili en önemli belge Etnoğrafya Müzesi'nde bulunan kitabesidir.Yapının ikinci kat batı bölümü Fransız işgali sırasında işgal kontrol merkezi olarak ilave edilmiştir.1940-42 yıllarında kapsamlı bir onarım geçiren yapıya ikinci kat doğu böllümü ile kuzey taraftaki encümen salonu ilave edilerek,cephe düzeni de neredeyse tamamen değiştirilmiştir.Bodrum katı taş duvar diğer katları ise tuğladan inşa edilen yapının kat döşemeleri ahşap kirişlidir.1.Ulusal Mimarlık Akımı etkilerinin yansımaları görülen yapıda simetrik cephe kurgusu izlenmektedir.Aynı anlayış ile üçgen alınlıklı basık kemerli,söveli pencerelerin biçimlendiği,yapının orta aksında yer alan ve bir kat üstünde balkon şeklindeki bir çıkma altından iki kollu merdivenle ulaşılan,basık kemerli girişin merkezleştirilerek vurgulandığı görülmektedir.Bahri Paşa tarafından ayrıca yapının hemen kuzeyine bir vali evi inşa ettirilmiş ve bu yapı 2.katından ahşap bir köprü ile vilayet binasına bağlanarak valinin özel geçişi sağlanmıştır.Ancak bu yapı,sonraki yıllardaki yol genişletme çalışmaları sırasında yıkılmıştır.Yapı bodrum artı iki ana kat düzeninde ve yığma yapım tekniğinde inşa edilmiştir.Kesme taş olarak oluşturulan cephede,basık kemerli pencereler dizisi zemin katta,kaydırmalı olarak taşırılmış taşlarla çevrilerek belirgin hale getirilmiştir.Aynı biçimde yapının dikdörtgen kütlesinin köşe noktaları da taşların kaydırmalı olarak dışa taşırılmasıyla vurgulanmıştır.Yapıda geniş bir merdivenle balkon şeklinde bir çıkma altından ulaşılan giriş,sütunları ve kemerli yapısı ile dönem özelliklerini yansıtmaktadır. GÜNÜMÜZDEKİ DURUM: 1998 depreminde önemli hasar gören ve bunun ardından yeniden kapsamlı bir onarıma alınan yapıda mimari karakterin yüzyıl başındaki özgün haline dönüştürülmesi hedeflenmiş ve sonradan ilave edilen katlar ve diğer ekler kaldırılmıştır.Güçlendirme çalışmalarının da yapıldığı bu onarımdan sonra yapı yeniden Seyhan Kaymakamlığı olarak kullanılmaya başlanmıştır.

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 10916    Eklenme Tarihi : 03 Kasım 2014 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 03 Kasım 2014 Pazartesi