­ HÜKÜMET BİNASI | Kültür Portalı

Hükümet Binası - Tokat

Kitabe yok
Vakfiye yok
Genel Tanım Hükümet binası
Yapılan Onarımlar Onarım görmüştür.
Ayrıntılı Tanımı Niksar ilçe merkezi Cumhuriyet Caddesi'nde yer alan Hükümet Binası 19.yy.a tarihlenmektedir. Hükümet Binası, doğu-batı doğrultusunda uzanan, enlemesine dikdörtgen bir plana sahiptir. Bodrum üzerine iki katlı yapının giriş kapısına, güney cephede yer alan iki yönlü merdivenlerle çıkılarak ulaşılır. Çift kanatlı bir kapıyla girilen alt katta; girişin hemen karşısında üst kata çıkışı sağlayan üç kollu merdiven, ortada ise iki tarafta odaların sıralandığı geniş koridor bulunmaktadır. Koridorun her iki yanında karşılıklı iki küçük oda, birer büyük köşe odası yer almaktadır. Koridor uçları sonradan kapatılarak odaya dönüştürülmüştür. Alt kat planının üst katta da aynen tekrar edildiği binanın bu katında, alt kattan farklı olarak giriş kapısı üzerindeki bölüme bir balkon yerleştirilmiştir. Kat ayrımının bir silmeyle vurgulandığı yapıda her iki katta simetrik pencere düzenlemesi görülür. Boylamasına dikdörtgen pencerelerden alt kattakiler basık kemerliyken, üst kattakiler üçgen alınlığa shiptir. Üst kat balkonu da üçgen alınlıkla vurgulanan binanın üzeri, Marsilya kiremit kaplı kırma çatıyla örtülüdür.
Orjinal Kullanım Resmi Kurum
Bugünkü Kullanımı Resmi Kurum