­ HIZIR İLYAS TÜRBESİ | Kültür Portalı

Hızır İlyas Türbesi - Amasya

Adres -
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş İlyas Köyü Muhtarlığı
Kitabe yok
Vakfiye yok
Genel Tanım İlyas Köyü sınırları içerisinde köyün kuzeydoğusunda yeralır. Kadastro görmediği için bakım ve onarımı köy tüzel kişiliği adına muhtarlıkca yapılmaktadır. Dikdörtgen şeklinde 6,50 x 5,50 m. boyutlarında çatısı semerdam şekilli ve kiremitle örtülüdür
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Amasya İli Merkez İlyas Köyü sınırları içerisinde yer alan türbenin kadastro işlemleri yapılmadığından dolayı bakımı muhtarlıkça yapılmaktadır. Dikdörtgen planlı üzeri semerdam şekilli bir çatı ile örtülü olan türbenin içerisinde 3,90 m. uzunluğunda 1,20 genişliğinde ve 50 cm. yüksekliğinde betondan bir mezar bulunmaktadır. Mezarın üzerinde çeşitli renklerde örtü ve bunların üzerine tutturulmuş çok sayıda çengelli iğne bulunmaktadır. Halk arasında Sarılık Evliyası yada Hızır İlyas Türbesi diye bilinmektedir. Türbenin çevresinde ahşaptan piknik masaları, ocaklar ve dinlenme yerleri bulunmaktadır. Haftanın değişik günlerinde özellikle 6 Mayıs Hıdrellez günü halk buraya gelerek kendi aralarında eğlenmektedir
Bugünkü Kullanımı Türbe
Önerilen Kullanım Türbe