­ HIDIRAĞA APARTMANI | Kültür Portalı

HIDIRAĞA APARTMANI - Manisa

Adı HIDIRAĞA APARTMANI
Mah. Köy - Mevkii Sakarya Mahallesi
Adres (1101-1100 Sokak köşesi No:3)
Vakfiye
Genel Tanım Dört katlı kırma çatılı geniş saçaklı apartman tarzındaki betonarme yapı üzerinde bulunduğu adanın tarihsel doku bütünlüğünün bir parçasıdır
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Anadolu konut mimarisinin geleneksel plan ve mekan kurgusunun Cumhuriyetin başlangıcından 1950 yıllarının sonuna kadar izlenen plan şemalarının devamı niteliğindedir. Ve geleneksel mekan ve plan kurgusunun günümüzdeki ender örneklerinden biridir. Zemin ve birinci katın düz çıkmasız cephelere sahip olup simetrik sıralanmış birer dizi kare pencereye sahiptir. Güney cephe ortasında iki kat yüksekliğince devam eden giriş kapısı yer almaktadır. Üçüncü ve dördüncü katlar doğu ve kuzey cephelerde çıkma yaparak cepheden dışa taşmışlardır. Yapı tescilli binalar bitişiğinde yer aldığından ve bu binalarla uyumlu görünüm ve saçak kotuna sahip olduğundan yıkılmadan bu günkü kullanımını sürdürmesinde, tescilli yapıların korunması açısından yarar vardır.
Orjinal Kullanım Konak
Bugünkü Kullanımı Konak