­ HEREKE HALI FABRİKASI | Kültür Portalı

Hereke Halı Fabrikası - Kocaeli

Pafta 31-III C
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Milli Saraylar Daire Başkanlığı
Yaptıran Sultan Abdulmecid
Yapan Ohonnes ve Bogos Dadyan
Vakfiye
Genel Tanım Kentsel sit alanı içerisinde yer alan yapı ile beraber aynı parsel üzerinde Eski Sendika Binası ile Karakol mevcuttur.Zemin +1 katlı kagir yapıdır.Sümer cami ile aralarından Ulupınar geçmektedir.
Yapılan Onarımlar Boya,badana ve basit onarım yarzı işlemler.
Ayrıntılı Tanımı Halı fabrikası zeminden yarım kat kadar yüksekte zemin +1 katlı kagirdir.Zemin kata ön cephenin ortasından uzunlamasına geniş dokuz basamakla çıkılmakta olup,abaküs ve ekinus bölümü olan kare kesitli 5 adet sütun üzerinde arşitraz(baştabanlı) bölümü vardır.Basik kemerli ve belirli bir düzen içinde cephelere yerleştirilmiş,açılır kapanır pencerelerden sütunlar arkasındaki 3 adet basık kemerli pencere ve giriş kapısı etrafında silmeler vardır.Diğer pencerelerde basik kemerli olmasına rağmen etrafında silme mevcut değildir.Yapının çatısı kırma çatı olup,marsilya kiremit ile kaplıdır.
Tescil Kararı İstanbul II'nolu K.T.V.B.K'nin 26.10.2000 tarih ve 5842 sayılı karar ekidir.