­ HERAKLES KAYA KAPARTMASI | Kültür Portalı

Herakles Kaya Kapartması - Bursa

Mah. Köy - Mevkii Deliktaş Mevkii
Adres Deliktaş Mevkii İznik / Bursa
Yapım Tarihi M.S. 4 YY.
Kültür Dönemi Roma
Vakfiye
Genel Tanım İznik ilçe merkezinin takriben 2.5 km. kuzey-doğusunda yer alan Deliktaş mevkiindedir. Antik çağlarda kutsal bir tören yeri olduğu tahmin edilir.
Rutubet C
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı İznik ilçe merkezinin takriben 2.5 km. kuzey-doğusunda yer alan Deliktaş mevkiindedir. Antik çağlarda kutsal bir tören yeri olduğu tahmin edilen ve mevkie adını veren Deliktaş’ın Güney-doğu bitişiğindedir. İznik’ten Sansarak köyü giden yoldan, Sarıtaş mevkiindeki taş ocağına ulaşan yolla gidilir. Deliktaş’ın takriben 10. metre alt seviyesindeki kayalık kütlenin Doğu yüzeyinde yapılmış alçak kabartma halinde giyimsiz Herakles figürüdür. Kabartmanın yer aldığı bölüm, figür çevresinden bir miktar derinleştirilip daha net görülmesi sağlanmıştır.Herakles kabartmasının yüksekliği 1.60. metre’dir. Herakles ayakta cepheden sola tasvir edilmiş. Sol ayak hafif öne atılmıştır. Sağ elde sopasını, sol elde göğüs ile omuz hizasında koparmış olduğu Lerna Ejderi’nin başını tutmaktadır. Herakles’in solunda bir Altar yer almaktadır. Sade bir işçilik görülen kabartmada, baş kısmı biraz daha özenli yapıldığı görülür. Sağlam durumdaki yüzeyde kabartmanın bulunduğu üst kısımda önemsiz doğal çatlama mevcuttur. Herakles kabartmasının yer aldığı yüzey 03.01.1995 günkü incelememizi müteakip, koruma güçlüğü dikkate alınarak aynı mahalledeki taş toprak karışımı malzeme ile örtülüp üzeri kapatılarak korunması sağlanmıştır.Yapım
Orjinal Kullanım Tören Yeri
Bugünkü Kullanımı Müze
Önerilen Kullanım Müze
Yayın Dizini BURSA ANSİKLOPEDİSİ-TÜRKİYE’DE VAKIF ABİDELERİ VE ESKİ ESERLER 1.2.3

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1823    Eklenme Tarihi : 29 Mayıs 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 23 Temmuz 2013 Salı