­ HEKİM EVİ | Kültür Portalı

HEKİM EVİ - Kars

Adı HEKİM EVİ
Mah. Köy - Mevkii YUSUFPAŞA MAH.
Adres KARS/MERKEZ
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
Vakfiye
Genel Tanım Baltık mimari tarzında yapılan Hekim Evi dikdörtgen planlı ve 3 katlı olup, binasının dış cephesi Barok mimari tarzında yalancı sütunlar, rölyefler ve kartuşlarla süslenmiştir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı 1877-1878 Osmanlı Rus savaşından sonra Kars’ın Rus işgalinde kaldığı 40 yıllık süre içerisinde Kars şehrinde Baltık mimari tarzında yapılan Hekim Evi binasının dış cephesi Barok mimari tarzında yalancı sütunlar, rölyefler ve kartuşlarla süslenmiştir.Binanın arka ve yan cepheleri yığma olarak yapılmıştır.İki katlı kagir bina Kars’ın ilk koservatuvar binası arak ta bilinmektedir.Cumhuriyetin ilanından sonra Kars Doğum evi olarak kullanılan bina daha sonra zirai donatım binası, son olarak ta restore Hekim evi olarak kullanılmıştır.