­ HACI ÖMER (HALİFE) CAMİİ | Kültür Portalı

Hacı Ömer (Halife) Camii - Mardin

Adı Hacı Ömer (Halife) Camii
Envanter No .
Adres Diyarkapı Mahallesi 188. Çardak Sokak
Yapım Tarihi 1137 H. Mimari Çağı: 18.yy.
Vakfiye
Genel Tanım Zemin+1 katlıdır. Diyarbakırkapı'ya doğru Ana cadde üzerindeki sokak içindedir. Moloz taşlarla inşa edilen yapı avlusu ve ekleri ile birlikte dikdörtgen bir plan örneği göstermektedir.
Üst Yapı C
Dış Yapı C
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar Yapının girişine camekan yapılmıştır. İç mekan sıvanmıştır. Avlu zemini betonla kaplanmıştır. Üst örtü betonlanmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Ana mekan dikdörtgen planlıdır. Günümüzde iki basamağı orjinal zeminin altında kalmış durumdadır. Mekana giriş kuzeyden basit bir kapı ile sağlanmaktadır. Mekanın üst yapısı beşik tonozludur. Güney duvarında iki basit penceresi bulunmaktadır. Orta kısmında yağlı boya ile boyanmış mihrap nişi bulunur. Güneyde dikdörtgen planlı türbe kısmı yer alır. Kuzeyde ise batı duvarı ve güney duvarında iki penceresi bulunan aynı zamandaki kuzeydeki avluya da çıkışı sağlayan tonozlu dikdörtgen planlı bir mekan yer alır. Mescid mimarisiyle küçük bir tekke havası vermektedir. Kuzeybatıdaki dikdörtgen planlı odanın tonozunun iki tarafında iri rakamlarla 1137 Hicri tarihi yazılıdır.