­ HACI KERİM SUNGUROĞLU KONAĞI | Kültür Portalı

Hacı Kerim Sunguroğlu Konağı - Elazığ

Mah. Köy - Mevkii Harput Mahallesi
Adres Elazığ Merkez
Parsel 7, 8
Yapım Tarihi 19. yy
Vakfiye
Genel Tanım Harput Mahallesi’nde girişte sağda bulunmaktadır. Harput’un dış surlarına oturtulmuş olup moloz taşla inşa edilmiş iki katlı bir yapıdır. Kullanılmamaktadır.
Rutubet 0
Yapılan Onarımlar 2011 yılında restore edilmiştir.
Ayrıntılı Tanımı Ahmet Kabaklı Bulvarı, Dağ Kapı girişi, Ağa Mahallesinde yer almaktadır. Harput’un güneybatı dış sur kalıntısı üzerine inşa edilmiştir. İnşa kitabesi bulunmayan konağın 19. yy’ da yapıldığı düşünülmektedir. Mülkiyeti Elazığ Belediyesine aittir. Hacı Kerim Sunguroğlu Konağı kuzey-güney doğrultulu, dikdörtgen planlı, iki katlı, dış sofalı bir tipolojiye sahiptir. Ana kaya üzerine oturtulan konağın, girişi doğu yöndedir. Çift kanatlı ahşap işlemeli bir kapıyla doğrudan sofaya girilmektedir. Sofada güneyden kuzeye doğru beş oda sıralanmaktadır. Her bir odaya ahşap tek kanatlı birer kapı ile girilmektedir. Tavan, zemin, kapı ve pencereleri tamamen ahşaptır. Sofanın güney cephesinde bulunan birinci oda oldukça küçüktür. Bugün mutfak olarak kullanılmaktadır. Güney cephede bulunan ikinci odanın güneye açılan iki adet, batıya açılan yuvarlak kemerli dikdörtgen çerçeveli bir adet penceresi bulunmaktadır. Sofaya açılan üçüncü oda da iki adet yuvarlak kemerli, dikdörtgen çerçeveli pencere açıklığı ve bir dolap nişi bulunmaktadır. Tavanı diğer odalara göre farklıdır. Ahşap cisirlerden oluşan tavan kalem işi süslemeleriyle dikkat çekmektedir. Dördüncü odanın batı cephesini tamamen kaplayan şahnişin (cumba) bulunmaktadır. Sahnişinin dört adet dikdörtgen pencere açıklığı ile çift kanatlı kapısı vardır. Beşinci odanın, kuzeyde üç adet dikdörtgen pencere, pencere altında yuvarlak kemerli iki niş bulunmaktadır. Batı cephede yuvarlak kemerli, dikdörtgen çerçeveli pencere açıklıkları bulunmaktadır. Bu oda içerisinde güney duvara bitişik ocak bulunmaktadır. Ocağın üst bölümü bitkisel motiflerle bezenmiştir. Geçmişte mutfak olarak kullanıldığına dair rivayet bulunmaktadır. Konağın alt katı ise ahır olarak kullanılmıştır. Ahırın giriş holünün kuzey ve güneyinde birer oda bulunmakta olup bu odalar kiler ve odunluk olarak kullanılmıştır. Holün batısında çift kanatlı ahşap bir kapı ile hayvanların bulunduğu alana girilmektedir. Dikdörtgen planlı üç sivri kemerle dört bölüme ayrılan bu bölümün batı cephesinde dört adet mazgal pencere açıklığı ile yemlikler vardır. Konağın yapımında düzgün kesme taş ve moloz taş birlikte kullanılmıştır. Odaları bölen iç duvarlarda kerpiç malzeme kullanılmıştır. Kerpiçlerin yüzeyi saman katkılı çamur harç ile sıvanarak üzerine kireçle kaplanmıştır.