­ GÜNDÜZBEY TEPESİ YERLEŞİM ALANI (GEÇ ROMA) | Kültür Portalı

Gündüzbey Tepesi Yerleşim Alanı (Geç Roma) - Bilecik

Adı Gündüzbey Tepesi Yerleşim Alanı (Geç Roma)
Harita No yok
Mah. Köy - Mevkii Sırhoca Köyü, Üçpınar, Kabaorman, Eyreltilik, Ambarlık, Dağdibi,Kabaklık, Tozkırlı ve Tozlukırı Mevkiileri
Adres Söğüt/BİLECİK
Ada 132,133
Vakfiye
Genel Tanım Bilecik İli, Söğüt İlçesi, Sırhoca Köyü, Üçpınar, Kabaorman, Eyreltilik, Ambarlık, Dağdibi, Kabaklık, Tozkırlı ve Tozlukırı Mevkiilerinde. Söğüt İlçe Merkezi'nden Eskişehir İli'ne giden karayolunun 7.5 km'sinden sağa ayrılan arazi yolundan 1.5 km içeride bulunan alandır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Bilecik İli, Söğüt İlçesi, Sırhoca Köyü, Üçpınar, Kabaorman, Eyreltilik, Ambarlık, Dağdibi, Kabaklık, Tozkırlı ve Tozlukırı Mevkiilerinde. Söğüt İlçe Merkezi'nden Eskişehir İli'ne giden karayolunun 7.5 km'sinden sağa ayrılan arazi yolundan 1.5 km içeri girilince tescili önerilen yerleşim alanına varılmaktadır. Söz konusu alanda Müdürlüğümüzce yüzeyden yürütülen çalışmalar sırasında belli parsellerde yoğun olarak kaba seramik parçalarına ve defineciler tarafından yapılan kaçak kazılar sonucu, yüzeye çıkmış mimari yapf kalıntılarına rastlanılmıştır. Roma Dönemine tarihlenen bazı mezar sitelerinin mimari yapıların temellerin de kullanılmış olması ve mimari kalıntıların niteliğinden dolayı Geç Roma Dönemi'ne tarihlenen bir yerleşimin olduğu anlaşılmaktadır. Söz konusu alanın bazı kısımları defineciler tarafından iş makinesi ile büyük oranda tahribata uğratılmıştır.