­ İĞDİR KÖYÜ KAYA MEZARLARI NEKROPOLÜ AÇIK HAVA TAPINAĞI | Kültür Portalı

İğdir Köyü Kaya Mezarları Nekropolü Açık Hava Tapınağı - Tokat

Adı İğdir Köyü Kaya Mezarları Nekropolü Açık Hava Tapınağı
Mah. Köy - Mevkii Zile
Adres İğdir Köyü Köyiçi Mevkii
Genel Tanım Açık hava tapınağı
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Zile ilçesinin batısında yer alan İğdir Köyü'nde, çok sayıda kaya mezarından oluşan nekropol alanı ve bir açıkhava tapınağı bulunmaktadır. Köyün hemen kuzeyindeki kayalık alanda Hellenistik ve Roma dönemlerine ait taş klineli kaya mezarları ve bir adet taş sanduka mezar tespit edilmiştir. Bu kayalığın hemen kuzeyinde yer alan tarım arazisindeki kayalık üzerinde bir kaya mezarı ve kayaya oyulmuş taş sanduka bir mezar vardır. Kaya mezarlarının yer aldığı kayalık alanı dik kesen derenin batısındaki kısmen kayalık alanda bir altar bulunmaktadır. Aynı alandaki kaçak kazı çukurlarında, kırık vaziyette mezar kapak taşı parçaları, üzerinde haç işareti bulunan bir mezar taşı, taş sanduka mezar tespit edilmiştir. Alanın hemen güneybatısında yapılan maden arama çalışmaları sırasında kayalık alanın hafriyatında, Roma ve Bizans dönemine ait iri pithos parçaları ve kemik parçaları çıkmıştır. Doğu yönünde dereyle, batı yönünde köy yoluyla sınırlı bu kayalık tepenin köy yoluna bakan batı cephesinde birbirine yakın mesafede iki kaya mezarı bulunmaktadır. Roma dönemi açık hava tapınağı ve nekropol alanının güneyindeki kayalık üzerinde de bir adet taş sanduka yer almaktadır