­ FETİH BABA MESCİDİ | Kültür Portalı

Fetih Baba Mescidi - Sinop

Harita No 20M-III 1/1000
Mah. Köy - Mevkii Meydankapı Mahallesi
Adres Sakarya Caddesi No:1 Merkez/SİNOP
Yaptıran Uslu Bey Oğlu İsmail Bey
Vakfiye Var
Genel Tanım Ön yüzü kesme taş diğer cepheleri moloz taş örgülü yapı Candaroğlu üslubunun tek kubbeli kare planlı mescitler grubuna girmektedir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Kapının üzerinde yer alan 1324 h. -1906 tarihli bir kitabede ‘FETİH BABA’ adının zikredilmesinden ötürü Fetih Baba Mescidi olarak adlandırılmaktadır. Bu kitabe bir onarım kitabesidir. Daha önce kapı üzerinde olduğu söylenen 754 h.-1353 tarihli bir kitabeden yapının Candaroğulları zamanında Uslu Bey tarafından yaptırıldığı anlaşılmaktadır. 1960–1965 yılları arasında Sakarya Caddesi genişletilirken ön cephesi yıkılarak 3.60 metre güney istikametinde içeri çekilmiştir. Ön cephe tamamen kesme taştan yapılmıştır. Cephenin tam orta kısmında kemerli tek kanatlı giriş kapısı bulunmaktadır. Kapının sağında ve solunda kemerli iki pencere bulunmaktadır. Saçak kısmı iki sıra silme taşların üst üste konmasıyla meydana getirilmiştir. Taban ve tavan kısmı tamamen ahşaptır. Mihrap ise silme mermer taşlardan yapılmıştır. Mihrap iç içe iki nişten meydana gelmiştir. Küçük nişin tam orta kısmında baklava dilimi şeklinde motif yer almaktadır.
Orjinal Kullanım Mescit
Bugünkü Kullanımı Mescit
Önerilen Kullanım Mescit
Tescil Kararı Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıkları Yüksek Kurulu-23.10.1987/3771
Revizyon Samsun Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu-07.05.2004/949

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1344    Eklenme Tarihi : 03 Şubat 2013 Pazar    Güncellenme Tarihi : 25 Ağustos 2014 Pazartesi