­ ESKİHİSAR MEYDAN ÇEŞMESİ | Kültür Portalı

Eskihisar Meydan Çeşmesi - Kocaeli

Envanter No .
Harita No .
Mah. Köy - Mevkii Eskihisar Köyü
Adres Eskihisar Köyü-Gebze
Vakfiye
Genel Tanım Osman Hamdi Bey Evi ve Müzesi'nin sağ tarafında yakınlarında bulunan çeşme köy meydanında olup denize bakmaktadır.
Yapılan Onarımlar Çeşme yakın zamanda bakım görmüştür.
Ayrıntılı Tanımı Köy meydanında bulunan çeşme çift musluklu ve çift yalaklıdır. Musluklar yuvarlak kemerli nişler içinde alt kısmında bulunmaktadır. İki niş arasında Osmanlıca kitabesi vardır. Kitabenin üste olanında 1188 altındakinde ise 1266 tarihleri okunmaktadır. Sağdaki yalağın üst yüzeyin iç ve dış kenarlıkları profili olup, dış yüzeyi röliefli bezemelidir. Daha sonraki dönemlerde mozaikler kaplanan çeşmenin iki kenarında elinde su testisi bulunan kadın fiğürü yer almaktadır. Ancak soldaki mozaiğin büyük kısmı dökülmüştür. Çeşmenin geniş bir sancağı bulunmaktadır. Kırma çatılı, marsilya kiremitlidir.
Önerilen Kullanım
Tescil Kararı İstanbul II Nolu K.K.T.V.K.B.K nın26.03.1999Tarih ve 2639 sayılı kararı ile tescil edilmiştir.