­ ESKİ GARNİZON | Kültür Portalı

Eski Garnizon - Mardin

Adı Eski Garnizon
Envanter No .
Adres Şar Mahallesi 221. Sokak No:26
Vakfiye
Genel Tanım Zemin+ 1 katlıdır. Yapım tarihi Hicri 1287. Konut, düzgün kesme taş malzemeden inşa edilmiştir.
Taşıyıcı Yapı C
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar Birinci kat terasın batısına betonarme bir kat eklenmiş olup teras ikiye bölünmüştür. Merdiven korkulukları briketten yapılmıştır. Orjinal yapının üzerine sonradan taş malzeme kullanılarak çimento harçlı üzeri beton tablalı bir kat daha çıkılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Güneye bakan kapıdan konutun avlusuna girilmektedir. Zemin katın kuzey ve doğu cephesinde eyvanlar yer almaktadır. Batıda yer alan merdivenlerle birinci kata çıkılmaktadır. Kuzey cephede ortada yer alan basamaklarla çıkılan mekanların giriş kapısı dilimli, kaş, kemerli olup kemer sütunlara oturmaktadır. Kemer üzerinde Arapça 1287 tarihi yer almaktadır. Yapının pencereleri, dilimli kaş kemerli olup kemer içinde tepe pencere bulunmaktadır. Saçak kısmında yer alan bir sıra silme cepheyi çevrelemektedir.