­ ESKİ BEYAZIT KALESİ | Kültür Portalı

Eski Beyazıt Kalesi - Ağrı

Adı Eski Beyazıt Kalesi
Mah. Köy - Mevkii Eski Beyazıt
Adres Eski Beyazıt/Doğubayazıt
Vakfiye
Genel Tanım Eski Bayezid’in kuzey-batısında, yekpare sert ve dik kayalar üzerine inşa edilmiştir. Belleburç denilen semtte yer alan kale eski kasabaya 300 m. uzaklıkta ve yüksekte bulunmaktadır
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Güneyinde bulunan İshak Paşa Sarayı ile kale arasında derin bir vadi yer almaktadır. Bayezid Kalesi’nde bulunan Urartu dönemine ait kaya mezarı ilk yapımının Urartulara kadar uzandığını göstermektedir. Ortaçağ boyunca defalarca el değiştiren kale Yavuz Sultan Selim’in Çaldıran Seferi sırasında Osmanlıların eline geçmiştir. Bayezid Kalesi 1828, 1855,1877-1878 Osmanlı-Rus savaşlarında ve I. Dünya Savaşı sırasındaki Ermeni isyanlarında tahrip olmuştur. Bir zamanlar Osmanlı Devleti’nin doğudaki en önemli sancak merkezlerinden biri olan Bayezit şehrinin etrafındaki surlar ve iç kalenin XIX. yüzyılın sonlarına kadar sağlam olduğu bu yıllarda yöreye gelen yabancı seyyahların çizdiği gravürlerden anlaşılmaktadır. Kayaların durumlarına göre kalenin inşa edildiği görülmektedir. Bu nedenle kayalardan büyük ölçüde faydalanılmıştır. Kalenin beden duvarlarında farklı malzeme ve onarım izleri dikkat çekmektedir. Kalenin giriş kısmı da tahrip olmuştur. Ancak kayaların ve duvarların durumuna göre batı yönde yer alan rampadan kale kapısına varılması gerekir.
Yayın Dizini Doç.Dr.Yusuf ÇETİN Ağrı Kültür ve Doğa Varlıkaları Envanteri 2013

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 3153    Eklenme Tarihi : 01 Mart 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 18 Nisan 2014 Cuma