­ ESKİ PAŞA HAMAMI | Kültür Portalı

ESKİ PAŞA HAMAMI - Sivas

Yapım Tarihi XIX. Yüzyıl Sonu
Yapan ---
Kitabe ---
Vakfiye ---
Genel Tanım : Güneyi sokağa cepheli, Doğu-batı doğrultusunda dikdörtgen planlı. Giriş bu sokaktan briket tuğladan yapılan ek yapı ile sağlanmış, doğudaki soyunmalık bölümü yüksekçe batıda ılıklık ve sıcaklık yer almakta olup düşük seviyede ve üzeri dışa kubbelidir. Beden duvarları yığma taştan soyunmalık kısmı taş araları derzlidir.
Yapılan Onarımlar ----
Ayrıntılı Tanımı Doğu-batı doğrultusunda dikdörtgen planlı, doğuda soyunmalık batı da ılıklık ve sıcaklık yer almaktadır. Soyunmalık üzeri büyükçe ve yüksek kubbeli, batıdaki bölümün üzeri tek kubbeli olup çevresi toprak kaplı tamamı yığma taştır. Güney Cephe: Sokağa cepheli sonradan yapılan briket + tuğla duvarlı ilave yapının çift kanatlı ahşap kapısı ile sokaktan giriş sağlanmıştır. Soyunmalık bir adet yuvarlak kemerli pencereli ve demir parmaklıklı diğer bölümlerin dışarıya açıklığı bulunmamaktadır. Doğu, batı ve güney cepheler kapalıdır. Yapının soyunmalık kısmı altıgen olup doğusu ve batısı daha düşük seviyededir. Doğuda çıkıntılı kısmın üç yüzü tekrarlanmış olup üzeri toprak örtülüdür. Güneydeki sokaktan girişi sağlayan ilave yapı havlu kurutma ve çay ocağı olarak kullanılmaktadır. Soyunmalık: Doğudaki duvardan kare planlı soyunmalığa girilir. Üzeri kubbeli kubbeye geçiş tromplu, tromp araları sivri kemer bağlantılı kuzeyi ve güneyi pencereli, kuzey tepesi aydınlık fenerli zemin mozaik kaplı kemerlidir. Soyunma hücreleri iç mekânlar bölünerek elde edilmiş olup, sekiz kenarlı şadırvan lambri ile kapatılmıştır. Ilıklık: Dikdörtgen planlı beşik tonozlu bu bölüme yuvarlak kemerli kapı açıklığı ile girilmektedir. Beşik tonoz iki aydınlık çevreli olup kuzeyi pencerelidir.
Orjinal Kullanım Hamam
Bugünkü Kullanımı Hamam