­ EKMEKÇİOĞLU AHMET PAŞA KÖPRÜSÜ | Kültür Portalı

EKMEKÇİOĞLU AHMET PAŞA KÖPRÜSÜ - Edirne

Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Karayolları Genel Müdürlüğü
Yaptıran Ekmekçioğlu Ahmet Paşa
Yapan Sedefkar Mehmet Ağa
Genel Tanım Kesme taştan yapılan köprünün kenarları korkulukludur.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Tunca Nehri üzerinde, Edirne-Karaağaç yolu üzerinde yer almaktadır. Tamamen kesme taş kullanılarak yapılmış olan köprünün uzunluğu 136,30 m. genişliği 6.90 m. 'dir.12 gözden oluşan köprünün ortada yer alan iki gözü daha yüksek tutulmuş, bu nedenle köprünün ortasından yanlara doğru alçalan bir eğim oluşturmuştur.Kemer formu yuvarlaktır. Köprünün uç kısımlarında yer alan gözleri diğer gözlerine nazaran daha küçük olup günümüzde bu bölümden su geçmemektedir.Sel yaranlar kaynak tarafında üçgen formludur ve piramit şeklinde sonlandırılmıştır. Mansap tarafındaki sel yaranlar ise 7 kenarlı olarak yarım daire çizecek şekilde işlenmiştir.Bu kısımdaki sel yaranların üzerleri külah biçiminde sonlandırılmıştır.Beşinci ve altıncı gözler arasında yer alan ayakların üzerinde bir adet, yedinci ve sekizinci ayaklarda bulunan sel yaranların üzerlerinde ikişer adet tahliye kemeri bulunmaktadır. Tahliye kemerleri , basık sivri kemer biçiminde düzenlenmiştir.Köprü üzerinde yer alan köşkün kıble yönüne bakmasından ötürü bu bölümün "Namazgah" olduğu düşünülmektedir. Fakat bazı kaynaklarda bu bölümden kitabe köşkü olarak da bahsedilmektedir.Bu bölümde yer alan kitabesinde; Ekmekçi Zade Ahmet Paşa tarafından 16047-1701 yılları arasında yaptırıldığı yazmaktadır.Namazgah 3.90 m. genişliğinde olup kare formludur. Giriş kısmının sağ ve solundaki sivri kemerli açıklıklara yarıya kadar demir parmaklıklarla kapatılıp pencere görünümü verilmiştir.Namazgahın üzeri aynalı tonoz ile örtülmüştür. Bu bölümün karşısında dikdörtgen biçimli de bir balkon yer almaktadır.
Orjinal Kullanım Köprü
Bugünkü Kullanımı Köprü
Önerilen Kullanım Köprü
Tescil Kararı E.K.T.V.K.K.'nin 04.07.2003 tarih ve 7697 nolu kararı.

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1570    Eklenme Tarihi : 12 Ocak 2018 Cuma    Güncellenme Tarihi : 18 Ocak 2018 Perşembe