­ DURMUŞ KADİR KİLİSESİ | Kültür Portalı

DURMUŞ KADİR KİLİSESİ - Nevşehir

Adres GÖREME /KARŞI BUCAK MEVK/ NEVŞEHİR
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Göreme Belediyesi
Yapım Tarihi 6-7 YY.
Yapan BİZANS DÖNEMİ
Vakfiye
Genel Tanım Avcılar Kasabasının Karşı Bucak yöresinde Durmuş Kadirin bağında bulunduğundan dolayı bu ad verilmiştir.
Yapılan Onarımlar Onarılmıştır
Ayrıntılı Tanımı Avcılar Kasabasının Karşı Bucak yöresinde Durmuş Kadirin bağında bulunduğundan dolayı bu ad verilmiştir. Bir tüf kaya blok içinde oluşan kilise halen güvercinlik olarak kullanılmaktadır. Bölgenin en büyük mekanına sahip kiliselerindendir. Düzgün bir plan ve temiz bir yonu işçiliğine sahip olan kilisenin, sol yan nefi tabiat olayları ve aşınmalar nedeniyle yok olmuş yalnız bu nefin apsisi kalmıştır. Bu nefi orta neften ayıran payeler arası sonradan kilise yüksekliğince duvarla örülmüş ve güvercinlik haline getirilmiştir. Kilisenin artriyum giriş de duvarla örülerek küçük bir delik bırakılmıştır. 4 m genişliğindeki artriyumun yan duvarlarındaki nişlerde mezar çukurları bulunmaktadır. Apsis şeklindeki uç kısmın rölüklerin korunmasında kullanıldığı tahmin edilmektedir. Orta nefte apsise daha yakın olarak sabit ve kayadan oyulmuş bir ambon bulunmaktadır. Sağ nefin giriş tarafındaki köşesinde sabit ve kayadan yonulmuş bir küp vardır. Orta neften apsise birkaç basamakla çıkılmaktadır. İki sütunlu bir giriş durumundadır. Sütunlardan biri sağlam diğerinin yalnız başlığı kalmıştır. Payeler arası at nalı kemer şekli oyulmuştur. Tavan tonoz kemer olarak oyulmuştur. İkonaklast devri ilk eserleri arasına giren geniş bir mekana sahip olan kilisede her hangi bir freske rastlanılmamakla beraber son derece ilgi çekici orantılı bir mimari yapıyı bulmak mümkündür.
Tescil Kararı GEEAYK 10.07.1976 / A-69