­ DÖNERTAŞ (ODUNCU) CAMİ | Kültür Portalı

Dönertaş (Oduncu) Cami - Amasya

Pafta 30-27A-a
Kitabe yok
Vakfiye yok
Genel Tanım Dönertaş Mahallesi Cumhuriyet Caddesinde bulunan cami kare planlıdır
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Tek kubbeli, kare planlı olarak yapılmış olan caminin ana duvarları düzgün kesme taşla inşa edilmiştir. Son cemaat yeri dört sütunla üç bölüme ayrılmış olup üzerleri üç küçük kubbeyle örtülüdür. Sütunlar sivri kemerlerle birbirine bağlanmıştır. Yapıya giriş son cemaat yerinin orta bölümünden açılan basık kemerli ve ahşap çift kanatlı bir kapıyla sağlanmaktadır. Doğu ve batı cephesinde yer alan pencerelerden alt kısımda bulunanlar dikdörtgen çerçeveli üst kısımdakiler ise sivri kemerli bir niş biçimindedir. İçeride, kuzeyde ahşap korkuluklu bir mahfil bulunmaktadır. Basit bir mihrap ve minberi vardır. Kubbeye geçiş tromplarla sağlanmış, kubbe eteği ve tropların çevresi kalem işleriyle süslenmiştir. Kubbe dışarıdan yüksek sekizgen kasnak üzerine oturmaktadır. Minaresi yapının kuzey doğu köşesinde olup tuğla örgülüdür. Şerefenin alt kısmı sekiz sıra halinde kirpi dişi motifiyle süslenmiştir.

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1723    Eklenme Tarihi : 01 Şubat 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 18 Mart 2013 Pazartesi