­ DOĞANLAR CAMİİ | Kültür Portalı

Doğanlar Camii - Bilecik

Mah. Köy - Mevkii Doğanlar Mahallesi
Adres Pazaryeri/BİLECİK
Pafta 30KIC4
Genel Tanım Bilecik İli Pazaryeri İlçesi Doğanlar Mahallesinde bulunan camiidir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Eski adı Pazarcık olaıı Pazaryeri Osmanlı Ordusunun doğu sefer yolu üzerinde olan eski bir yerleşim yeridir. İlçenin ortasında bulunan Merkez Cami, Iran seferine giderken Merzifonlu Kara Mustafa Paşa tarafından yaptırıldığı rivayet edilmektedir. I. Dünya Savaşı sırasında Yunan işgali altında bulunan bu yöre. Kurtuluş Savaşı sırasında geri çekilen Yunan Askerleri tarafından büyük bir yıkıma uğratılmıştır. Merzifonlu Kara Ahmet Paşa Camii ile birlikte birçok tarihi yapı da tahrip edilmiştir. Doğanlar Mahallesinde bulunan Cami, Merzifonlu Kara Ahmet Paşa Camii gibi tahrip edilmiş ve ihtiyaca binaen yeniden yapılmıştır. Üzerinde kitabesi olmayan Cami küçük bir mahalle mescidi formunda olup; açılış beratında yapılış tarihi olarak 1951 verilmektedir.Doganlar Mahallesi Camii asıl ibadet mekanı 8,65 X 10,20 m boyutlarında kareye yakın dikdörtgen bir alana sahiptir. Yapının 77 cm kalınlığında taş beden duvarları olup dıştan tırtıklı sıva ile sıvanmıştır. Asıl ibadet mekânının beden duvarları üzerindeki yuvarlak kemerli pencere açıklıkları altta iki büyük üste yan yana ikişerden 4 adet olup. simetrik olarak yerleştirilmiş. Bu pencere sistemi her duvarda aynı sayı ve ölçüdedir. Ana mekânın ahşap çatısı tuğla ile kapatılmıştır. Ahşap çatıya iç mekânda kubbe formu verilmiştir. Çatının kadınlar mahfili üzerine denk gelen kısmında da iç içe 3 kademeli ve kenarları saçaklı sekizgenlerden oluşan 2 tavan göbeği bulunmaktadır. Caminin kıble duvarı yanya v olmak üzere, mimberi ve mihrabın solunda bulunan vaaz kürsüsü geometrik ve bitkisel motifli fabrika yapımı karo fayans ile anmıştır. Mihrap beyaz mermerden yapılmıştır. Caminin ön kısmında sonradan yapılmış betonarme son cemaat mahali bulunmaktadır, ou son cemaat yerinin üzeri de iç kısımla bağlantı yapılarak kadınlar mahfili olarak kullanılmaktadır. Camiye giriş metal çerçeveli camekânlı bir mekândan sağlanmaktadır. Caminin minaresi orijinal olduğundan son derece önemlidir. Minarenin orijinal olduğunu cemaatten aldığımız bilgilerde teyit etmektedir. Minarenin silindirik tuğla gövdesine geçiş kare taş kürsü üzerinden üçgenlerle sağlanmıştır. Şerefe altında 5 sıra kirpi saçak kullanılmıştır. Şerefe alında ve petek kısmının ütünde silindirik gövdeyi dolanan karo çinilerle oluşturulmuş çoğunluğu düz aralarda bitkisel motifli finize renkli çiniler bezeme unsuru olarak minarede kullanılmıştır. Minare merdivenleri ahşaptan yapılmıştır.