­ DİKİLİTAŞ (BEŞTAŞ-OBELİSK) | Kültür Portalı

Dikilitaş (Beştaş-Obelisk) - Bursa

Adres İnikli Köyü Elbeyli Beldesi Fırınaltı Mevkii İznik / Bursa
Pafta H13a05aA
Yapım Tarihi 2 YY.
Kültür Dönemi Roma
Vakfiye Var
Genel Tanım İznik İlçesi’ne bağlı Elbeyli beldesi güneyinde, bağlar arasında Roma dönemi anıtıdır. Asklepiodos’un oğlu L.Cassius Philiscus anısına II.yy. dikilmiştir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı İznik İlçesi’ne bağlı Elbeyli beldesi güneyinde, bağlar arasında Roma dönemi anıtı. Asklepiodos’un oğlu L.Cassius Philiscus anısına II.yy. dikilmiştir. Kare prizma bir kaide üzerinde, altta kalın ve üstte doğru düzenli bir biçimde incelerek yükselen, bu görünümüyle bir kama veya meç izlenimi uyandıran anıtın, başlangıçta 6 parça ve 15.5 metre yüksekliğinde olduğu ve ucunda bir “ Kuş’’ heykelciğinin bulunduğu öne sürülmektedir. Zamanla en üsteki kuş heykelciği bir nedenle yok olmuştur. Kaidede üçgen prizmatik dikili taşın iki yanında, görülen ayak izleri ve bağlantı yuvaları, bu kısımda bronz heykellerin bulunduğunu işaret etmektedir. Anıtın alt kısmında toprağa gömülü olan bölümde mezarın yer aldığı, zaman zaman yapılan kaçak kazılar tarafından da görülen çukurlarda iri moloz taşlar ve duvar izlerinin bulunması, buranın bir tümülüs mezar odası sitilinde yapılmış olduğunu belgelemektedir. Günümüzde kaidesi üzerinde beş parça halinde 12 metrelik bölümü durmaktadır. Halk arasında “Beştaş” , “Dikilitaş” , “Nişantaşı” olarak adlandırılmıştır.
Orjinal Kullanım Anıt
Bugünkü Kullanımı Anıt
Önerilen Kullanım Anıt

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 3162    Eklenme Tarihi : 27 Mayıs 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 25 Eylül 2014 Perşembe